Reisorganisator TUI heeft het laten uitzoeken en wat we allemaal hopen blijkt waar te zijn: vakantie is gezond! 70 procent van de Nederlanders keren als herboren terug van hun vakantie, aldus het onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos.

Ipsos vroeg 550 Nederlanders naar hun vakantiegedrag. De meesten (driekwart) gaan op vakantie om de zorgen van alledag te vergeten. De helft wil daarnaast ook nog iets van de wereld zien. En natuurlijk vinden we het fijn om een onbezorgde tijd met onze partner, kinderen of familie te beleven. Als belangrijkste reden om op vakantie te gaan noemde 40 procent hun geestelijke dan wel lichamelijke gezondheid.

Ook gezond voor je relatie

Vakantie is blijkens het onderzoek ook goed voor je relatie: meer tijd doorbrengen met de kinderen, je partner weer terugvinden, een op de vijf Nederlanders noemt dat als een prettig aspect van de vakantie.

Nog wat opmerkelijke feitjes uit het onderzoek:

  • Het herboren gevoel na een vakantie is het sterkst bij de leeftijdsgroep van 34 tot 54 jaar.
  • Een kwart van de ondervraagden vindt dat vakantie bijdraagt aan het voorkomen van een burn-out. 40 procent zegt gezonder thuis te komen.
  • 17 procent zegt grote beslissingen te nemen tijdens of rondom de vakantie. Denk hierbij aan een huwelijksaanzoek, het besluit om kinderen te nemen, een huis te kopen, een baan op te zeggen of om een relatie te beëindigen.
  • 75 procent van de Nederlanders zegt minimaal één vakantie nodig te hebben per jaar.
  • “Het vakantiegevoel” is het sterkst als we weg zijn van huis. Met name bij jongeren is dat het geval.
  • Veel mensen, gelukkig wel een minderheid van 25 procent, is de vakantie alweer snel vergeten na thuiskomst. Vooral hoger opgeleiden hebben daar last van. 20 procent ziet op tegen de eerste werkdag na de vakantie of het weer oppakken van de dagelijkse routine.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het vakantiegevoel begint bij veel mensen al bij het boeken. Ook het inpakken van de koffers maakt deel uit van de voorpret. Met een gerust gemoed je vakantie voorbereiden en op pad gaan is natuurlijk heel belangrijk. Een reisverzekering vergelijken en afsluiten hoort daar zeker bij. Ook een annuleringsverzekering afsluiten kan een hoop vakantiestress voorkomen. Dit soort zaken kun je allemaal regelen via Ikvergelijk.nu.

Bron: Telegraaf.nl