Er is niks zo leuk als op reis gaan, maar ook bijna niks zo vervelend en vermoeiend als een lange vlucht in een vliegtuig. Om nog enigszins uitgerust aangekomen zou je het liefst een paar uren slapen onderweg. Maar dat valt niet altijd mee. Hier vind je acht tips waarmee het wèl lukt.

1. Drink geen koffie

Als je een tijd moet wachten op het vliegveld is de verleiding groot om dan maar even een Starbucks te bezoeken voor een kopje koffie. Maar de cafeïne zal je wakker houden tijdens je vlucht; niet doen dus. En als je echt niet zonder kunt, pak dan een cafeïnevrije koffie.

2. Plekje bij het raam

Bij het boeken van je ticket kun je meestal ook alvast een stoel reserveren. Kies er dan een bij het raam. Dan hoef je niet steeds op te staan (lees: wakker te worden) als je buurman naar de wc moet.

3. Gebruik oordopjes

Krijsende baby’s, zeurende kinderen, volwassenen die aan één stuk door zitten te kletsen. Zomaar wat vormen van geluidsoverlast die het moeilijk maken om een dutje te doen. Gelukkig kunnen oordopjes uitkomst brengen in deze gevallen. Inpluggen en wegwezen!

4. Zeg tegen de stewardess dat je wilt slapen

Op lange vluchten hoort het bij de service dat stewardessen langskomen met eten of een drankje. Als je daarvoor niet gestoord wilt worden, kun je het best de stewardessen inlichten. Als ze weten dat je wilt slapen zullen ze je echt niet storen.

5. Neem je kussen mee

De kussentjes die je in het vliegtuig krijgt bij lange-afstandsvluchten zijn nooit zo comfortabel als je eigen, vertrouwde kussentje. Ook een nekkussen doet wonderen, het voorkomt dat je hoofd steeds wegzakt als je wegdoezelt.

6. Neem een slaapmiddel

Soms weet je gewoon dat het zonder hulp niet gaat lukken om te slapen. Neem dan een slaapmiddel mee. Twee aanraders zijn Dramamine en Melatonine. Vraag wel even na bij de huisarts wat de eventuele bijwerkingen zijn, zeker als je nog nooit slaapmiddelen hebt gebruikt.

7. Kies je stoel bij het inchecken

Normaal gesproken kies je je stoel bij het boeken van je vlucht. Sommige maatschappijen staan je toe die keuze te wijzigen op het moment van inchecken. Kijk dan altijd even welke zitplaatsen nog beschikbaar zijn. Misschien is er een rij nog helemaal vrij, of in ieder geval twee stoelen naast elkaar. Als je die neemt heb je toch net even wat meer ruimte om een comfortabele houding aan te nemen.

8. Zorg dat je met een gerust gemoed op reis gaat

Slapen doe je het best als je geen zorgen aan je hoofd hebt, ook in een vliegtuig. Het vooraf een goede reis- en annuleringsverzekering afsluiten draagt daartoe bij. Je reisverzekering vergelijken met die van andere aanbieders op een website als ikvergelijk.nu levert je bovendien de verzekering op met de gunstigste voorwaarden voor de laagste premie. Als je daarmee niet met een gerust gemoed op reis gaat… Reisverzekeringen vergelijken werkt echt!

Bron: Skyscanner.nl