Op vakantie gaan in Nederland biedt veel voordelen en kan verrassend leuk zijn. Je bespaart op reiskosten en Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Ook het weer is helemaal niet zo slecht als de reputatie ervan. Maar als je op vakantie gaat in eigen land, heb je dan een reisverzekering nodig? Het antwoord op deze vraag is: misschien.

Is je reisverzekering ook geldig in Nederland?

Handig om te weten: als je een (doorlopende) reisverzekering hebt, is die meestal ook geldig in eigen land. Met een reisverzekering verzeker je bijvoorbeeld je bagage tegen diefstal, beschadiging en verlies en ook geneeskundige kosten die je noodgedwongen maakt op vakantie. Soms zijn deze dekkingen nodig als je op vakantie gaat in Nederland, maar soms ook niet.

Geneeskundige kosten: geen reisverzekering nodig

Als Nederlands staatsburger ben je verplicht in het bezit van een zorgverzekering. Een reisverzekering vergoedt de geneeskundige kosten voor zover die duurder zijn dan de kosten in Nederland. Daarom is voor een vakantie in eigen land een reisverzekering overbodig op dit gebied.

Bagage: een reisverzekering kan handig zijn

Of heet verstandig is een reisverzekering af te sluiten voor je vakantie in Nederland hangt af van je inboedelverzekering. Heb je een inboedelverzekering met buitendekking, dan zijn je spullen ook verzekerd als je ze mee neemt naar buiten, meestal wel tot een bepaald bedrag. Zit er geen buitendekking bij je inboedelverzekering dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten om je bagage te verzekeren tegen diefstal, beschadiging of verlies.

Andere omstandigheden

Er zijn nog enkele situaties denkbaar, waarbij een reisverzekering van pas kan komen.

  • Huur je een vakantiehuisje of ga je logeren in een hotel, dan is schade die je daaraan veroorzaakt meestal verzekerd als je een reisverzekering hebt. Aan de vergoeding is doorgaans wel een maximum verbonden. Let op: je hebt natuurlijk ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar deze dekt de schade die je veroorzaakt aan gehuurde spullen niet.
  • De dekking die je reisverzekering biedt bij onvoorziene kosten zul je daarentegen weer weinig gebruiken als je in Nederland blijft. Denk aan een vervroegde terugreis wegens ziekte of overlijden van een familielid en de kosten die je maakt om de terugreis te regelen. In het buitenland kan dat behoorlijk in de papieren lopen, maar in Nederland kun je alles veel sneller en goedkoper zelf regelen.
  • Tot slot is er nog de annuleringsverzekering, die vaak samen met een reisverzekering wordt afgesloten. Net als voor een vakantie naar het buitenland moet je hiervoor de afweging maken of de kosten opwegen tegen de kans dat je niet op vakantie kunt gaan.

Conclusie

Kijk goed naar de voorwaarden van je inboedelverzekering en maak vervolgens de keuze of je wel of niet een reisverzekering gaat afsluiten, zeker als je naar een hotel, vakantiehuisje of appartement gaat. Kom je tot de conclusie dat dat inderdaad verstandig is, ga dan reisverzekeringen vergelijken met elkaar, om de goedkoopste reisverzekering te vinden die voldoet aan je wensen.