Passagiers hebben recht op een vergoeding als hun vlucht minimaal drie uur vertraging oploopt. Dat is in het kort wat het Europese Hof van Justitie onlangs bepaalde. Het hof deed uitspraak in een zaak uit 2009, waarin Corina van der Lans compensatie eiste van de KLM voor een vertraging van 29 uur op een vlucht vanuit Quito (Ecuador).

”Technische problemen” geen goede smoes

De KLM gaf als reden voor de vertraging “technische problemen” aan en beriep zich daarmee op overmacht. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat dit soort problemen geen overmacht zijn: een vliegtuigmaatschappij moet zijn toestellen goed onderhouden en zorgen dat ze technisch in orde zijn.

Hoeveel krijg je vergoed?

Voor de meeste landen in de Europese Unie gelden vaste bedragen waar je recht op hebt bij vertragingen van minimaal drie uur:

  • Voor vluchten binnen de EU tot 1500 km: € 250.
  • Voor vluchten binnen de EU, langer dan 1500 km: € 400.
  • Voor vluchten buiten de EU tot 1500 km: € 250.
  • Voor vluchten buiten de EU tussen 1500 en 3500 km: € 400.
  • Voor vluchten buiten de EU, langer dan 3500 km: € 600.

Luchtvaartmaatschappijen kun wel een beroep doen op overmacht, zoals slecht weer, stakingen of politieke onrust.

Hoe haal je je recht?

Recht hebben op compensatie is één, hem daadwerkelijk toegewezen krijgen is een heel ander verhaal. Gelukkig zijn er tal van bedrijven die dit soort schadeclaims op no cure no pay basis voor je kunnen behandelen. Zij stappen desnoods voor je naar de rechter.

Ook je annuleringsverzekering kan uitkomst bieden

Sommige annuleringsverzekeringen vergoeden je gemiste vakantiedagen bij een vertraagd vertrek naar of een vertraagde aankomst op je vakantiebestemming. Die vergoeding keren ze uit onder strikte voorwaarden, die per verzekeraar kunnen verschillen. Je kunt daarom het beste op Ikvergelijk.nu de annuleringsverzekering vergelijken van diverse aanbieders, om te zien wie op dit gebied de beste compensatie levert. Via Ikvergelijk.nu kun je ook je reisverzekering vergelijken en online de reis-en annuleringsverzekering van je keuze afsluiten.

Bron: Plusonline.nl