Verzekeraar Achmea wil klanten een korting op de verzekeringspremie bieden in ruil voor data, maar de Consumentenbond zet hierbij enkele vraagtekens.

Data leveren voor een goedkopere autoverzekering?

Recentelijk werd bekend dat verzekeraar Achmea korting op autoverzekeringen wil geven aan consumenten die data over hun rijgedrag met de verzekeraar delen. De Consumentenbond maakte daarop haar vraagtekens bij deze ontwikkeling bekend.

De plannen van autoverzekeraar Achmea geeft de consument de optie een meetkastje te laten installeren in de auto. Dit meetkastje slaat vervolgens gegevens op over het rijgedrag van de automobilist in kwestie en deelt dit met de verzekeraar. Veiliger rijgedrag zou moeten resulteren in een premiekorting.

De risico’s van het delen van data

De Consumentenbond waarschuwt echter voor de risico’s van het delen van data over je rijgedrag met een verzekeraar. Hoewel we natuurlijk allemaal een goedkope autoverzekering willen, zou de verzekeraar deze data bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken om ingediende claims aan te vechten. Wanneer hierover een conflict tussen klant en verzekeraar ontstaat, zou deze laatste de data die door de klant zelf geleverd is tegen de consument kunnen gebruiken.

Een woordvoerder van de Consumentenbond zegt het gesprek met verzekeraars aan te willen gaan om duidelijkheid te krijgen over de mate van inzicht die verzekeraars in de geleverde data krijgen. Hierbij hoopt de Consumentenbond antwoord op vragen over het inzicht dat de klant in de eigen data krijgt en de positie die de consument heeft in een geschil over de data. Ook worden er vragen gezet bij de mogelijkheid van verzekeraars om deze data te gebruiken nadat een klant zijn of haar verzekering heeft opgezegd.

Een slimmere manier om te besparen op je autoverzekering

Zelfs wanneer je als consument de vraagtekens niet deelt die de Consumentenbond bij deze ontwikkeling stelt, zijn er andere manieren om te besparen op je autoverzekering. Populair en effectief is hiervoor het autoverzekering vergelijken op websites als ikvergelijk.nu

Ikvergelijk.nu zet de prijzen en voorwaarden van autoverzekeringen op een rij om consumenten zo te assisteren met het vinden van de goedkoopste verzekeringen die tegelijkertijd aan al hun eisen voldoet. Het feit dat talloze consumenten de website al hebben gebruikt om tientallen of zelfs honderden euro’s te besparen spreekt daarbij boekdelen: De gemiddelde besparing bedraagt meer dan 200 euro!

Bron: Nu.nl