Heb je de polis van je reisverzekering weleens bekeken, enkel om vervolgens te besluiten dat het toch wel erg ingewikkeld is allemaal en ‘vast wel goed’ zal zijn? Je bent niet de enige, waarschuw de Stichting Toetsing Verzekeraars.

Het onderzoek onder verzekeraars

De stichting voerde onlangs onderzoek uit onder 24 verschillende verzekeraars die hun Klantgericht Verzekeren keurmerk voeren en kwamen tot een teleurstellende ontdekking. Veel keurmerkhouders kwamen er namelijk met een magere 6 vanaf. Voor de 24 keurmerkhouders die werden meegenomen in het onderzoek lag de gemiddelde score op een schamele 64 procent en scoorde 1 verzekeraar zelfs een dikke onvoldoende.

Voor het onderzoek bekeek de stichting het productaanbod en de communicatie van de keurmerkhouders en beoordeelde deze op twee facetten:

  • Hoe begrijpelijk is het product?
  • Sluit het product daadwerkelijk aan op de behoefte van de klant?

Op beide vlakken schoten veel verzekeraars tekort.

Verwarring over uitzonderingen reis en annuleringsverzekeringen

Vooral de websites van keurmerkhouders lieten vaak aardig wat te wensen over. Zo werden beperkingen en uitzonderingen zelden duidelijk gecommuniceerd en werd maar liefst 67% op dit onderdeel met een onvoldoende beoordeeld. De stichting roept al haar keurmerkhouders dan ook op om in de volgende maanden flinke verbeteringen door te voeren: “Je mag een 8 verwachten”, aldus directeur Roon van Kesteren.

Onduidelijkheid over wintersportdekking

Een ander hekel punt bleek de wintersportdekking. De overgrote meerderheid verteld in zijn brochures of website namelijk niet dat de medische dekking in veel gevallen géén onderdeel uitmaakt van deze aanvullende verzekering. Een detail dat jou als consument een fikse rekening kan opleveren als je in Zwitserland je been breekt als je van de zwarte piste naar beneden sjeest.

Reisverzekeringen inzichtelijk via Ikvergelijk.nu

Hoewel verzekeraars dus nog steeds moeite lijken te hebben met het duidelijk communiceren van alle voorwaarden en uitzonderingen op hun (aanvullende) reis en annuleringsverzekeringen, is er een plek waar je wel het totaalplaatje krijgt. Even je reisverzekering vergelijken via Ikvergelijk.nu is voldoende om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillen tussen de verzekeraars en verzekeringen. Verschillen die vaak verder gaan dan enkel prijs.

Wil je een annuleringsverzekering afsluiten? Ook dan is eerst even je annuleringsverzekering vergelijken verstandig. Het hele proces duurt niet meer dan enkele minuten en je hebt direct duidelijk welke verzekering het best op jouw wensen aansluit en dit vervolgens ook nog eens doet voor een redelijke prijs.

Uiteindelijk beloofden de reisverzekeraars beterschap: Ten tijde van het volgende onderzoek, eind 2016, willen ze hun scores op het gebied van doorzichtigheid en de aansluiting tussen product en klant sterk verbeterd hebben. Gelukkig hoeven slimme consumenten die reisverzekeringen vergelijken hier niet op te wachten.

Bron: Nu.nl