Bijna iedereen is het weleens overkomen: je wilt inchecken in een hotel of een plaatsje huren op een camping en de eigenaar vraagt dan om je paspoort. Moet je dat dan afgeven, of zijn er alternatieven?

De wet zegt: Nee!

Je paspoort of identiteitskaart is eigendom van de staat. Volgens de wet mag je het aan niemand afgeven. Sterker nog, je moet het altijd zelf bij je dragen in het buitenland. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mag de politie vragen naar je identiteitsbewijs en ook je nieuwe werkgever. Maar een hotel- of campingeigenaar zeker niet. Deze regel geldt niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. Helaas is de praktijk vaak anders.

Wat als er toch naar gevraagd wordt?

Het is natuurlijk een dilemma: je mag je paspoort niet afgeven, maar als de hoteleigenaar eist dat je dat wel doet, laat je dan daardoor je vakantie verpesten? Ons advies is om eerst een alternatieve oplossing te zoeken. Je kunt proberen of de eigenaar genoegen neemt met een kopie van je paspoort. Neem voor het geval dat werkt zelf een kopie mee op vakantie, waarvan je het bsn-nummer hebt doorgestreept (je naam en het paspoortnummer moeten wel zichtbaar blijven). Voor het geval je gaat kamperen kun je een speciale CKE-kaart aanschaffen via de ANWB. Die geldt in Nederland als identiteitsbewijs, maar ook in enkele andere landen.

Goed voorbereid op reis? Reisverzekering vergelijken!

Je kunt thuis natuurlijk al uitzoeken of je in het hotel of op de camping van je keuze je paspoort in moet leveren. Eventueel kun je dan nog kiezen voor een andere bestemming. Een goede voorbereiding van je vakantie is sowieso belangrijk, zoals een goede reis- en annuleringsverzekering afsluiten. Om die te kiezen kun je uitstekend terecht bij Ikvergelijk.nu. Daar kun je na het invullen van een paar gegevens alle reisverzekeringen vergelijken die geschikt zijn voor jouw vakantie. Goede reis!

Bron: Plusonline.nl