Een onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uitvoerde is op last van de rechter in de prullenbak verdwenen. De NZa had op basis van het onderzoek de zorgverzekeraars van Nederland opgeroepen om hun klanten beter te informeren.

Het onderzoek van de NZa

In opdracht van de NZa heeft TNS Nipo ruim 1.500 telefoontjes gepleegd naar zorgverzekeraars, waarbij de bellers zich voordeden als klanten die met een probleem of vraag zaten. Door veelvoorkomende vragen te stellen werd vervolgens de informatievoorziening van zorgverzekeraars richting consumenten gecontroleerd. Het resultaat viel de NZa echter zeer tegen.

De slechtste resultaten werden gevonden bij zorgverzekeraar Achmea, die in een schrikbarende 25 procent van de gevallen foutieve informatie verstrekte. ASR, CZ, Menzis en VGZ scoorden ook onder de doelstelling van de Zorgautoriteit om in minstens 90 procent van de gevallen correcte antwoorden te geven. Voor de NZa was het onderzoek aanleiding om verzekeraars op te roepen het aantal foute antwoorden terug te dringen tot een acceptabel niveau. Al snel bleek dit een oproep waar de verzekeraars niet van gediend waren.

De rechter grijpt in

De Nederlandse zorgverzekeraars legden zich niet neer bij het oordeel van de NZa en stapte naar de rechter. Deze oordeelde in het voordeel van de verzekeraars en kwam tot de conclusie dat het onderzoek onvoldoende bewijs leverde voor misstanden. Zowel de verzekeraars als de rechter en de NZa zelf konden namelijk de vragen en antwoorden van TNS Nipo niet controleren. Een situatie die ‘op zijn minst bijzonder’ werd bevonden door de rechtbank.

Vragen over je zorgverzekering?

Hoewel de rechtbank de gang van zaken rond het onderzoek begrijpelijk niet in orde vond, is de uitkomst niet verrassend. De kleine lettertjes van de meeste zorgverzekeringen maken dat medewerkers van de verzekeraars zelf ook het spoor af en toe bijster zijn. Een manier om voor het afsluiten van een goedkope zorgverzekering een groot deel van je vragen te beantwoorden is je zorgverzekering vergelijken. Op populaire vergelijkingssites als Ikvergelijk.nu vind je  een duidelijk overzicht van de tarieven zodat het kiezen van de goedkoopste zorgverzekering een eitje wordt.

Vooral in het geval van de studenten zorgverzekering, waar je goedkope zorgverzekering gepaard gaat met talloze randvoorwaarden, is het goed om je voldoende te informeren. Je wilt immers voorkomen dat die goedkoopste zorgverzekering uiteindelijk dankzij een addertje onder het gras stukken duurder uitvalt.

Bron: Nu.nl