Met name jonge gezinnen en oudere stellen kunnen jaarlijks veel geld aan premies besparen, bericht de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze deed onderzoek naar prijsverschillen bij 15 financiële producten. Met name op autoverzekeringen blijkt een grote besparing mogelijk. (bron: telegraaf.nl)

Bespaar honderden euro’s per jaar

Er werd gekeken naar diverse verzekeringen, hypotheken en andere financiële producten. Oudere echtparen kunnen volgens het onderzoek gemiddeld zo’n 1000 euro op jaarbasis besparen. In sommige gevallen kan het voordeel zelfs oplopen tot 2400 euro. De mogelijke besparingen bij jonge gezinnen ligt iets lager, maar zijn zeker niet te versmaden. De meeste winst valt te behalen bij de autoverzekering, de zorgverzekering en de hypotheek.

Om een voorbeeld te noemen: de maandpremie voor de autoverzekering van een man van 45 jaar varieerde in 2015 van iets minder dan 31 euro voor de goedkoopste tot ruim 72 euro voor de duurste verzekering. Overstappen van de duurste naar de goedkoopste verzekering zou dus een besparing van 500 euro op jaarbasis opleveren. De ACM deed in 2012 een vergelijkbaar onderzoek. Opvallend genoeg is de te behalen winst bij verzekeringspremies sinds die tijd alleen maar toegenomen.

Vergelijken loont!

De te behalen besparing bij hypotheken en andere financiële producten als leningen en spaarrekeningen nam juist af. Toch kan bijvoorbeeld wisselen van spaarbank nog altijd 85 euro per jaar opleveren. Door de lage rentestand is dat minder dan de 130 euro die daarmee in 2012 nog bespaard kon worden, maar het blijft de moeite waard. Die lage rentestand maakt het oversluiten van je hypotheek in sommige gevallen juist aantrekkelijk. Daarmee kunnen, net als bij de autoverzekering, besparingen tot 500 euro per jaar gerealiseerd worden.

Op de vergelijkingssite ikvergelijk.nl kun je onder andere verzekeringen met elkaar vergelijken en zelfs online een nieuwe verzekering afsluiten. Het is een kleine moeite die zeker de moeite waard is. Zo kun ook jij misschien profiteren van flinke bezuinigingen op de premies voor je autoverzekering of je zorgverzekering. Het vergelijken en overstappen stimuleert de verzekeringsmaatschappijen tot het doen van goede aanbiedingen en het verlagen van hun premies. Blijf dus altijd die premies goed met elkaar vergelijken, ook als je net een nieuwe verzekering hebt afgesloten.

Bron: Telegraaf.nl