Welke kosten krijg je vergoed als je op vakantie bent en er gebeurt iets waardoor je medische of andere hulp nodig hebt. Welke kosten krijg je dan vergoed? Dat is een vraag die iedereen zich eigenlijk al voor zijn vakantie zou moeten stellen.

Medische hulp en buitengewone kosten

Medische hulp krijg je vergoed via je zorgverzekering of je reisverzekering, waarbij in de meeste gevallen je reisverzekering een aanvullende verzekering is. Maar meestal ben je niet klaar met alleen medische hulp. Je maakt vaak ook “buitengewone kosten”. Hieronder verstaan de reisverzekeringen de kosten die jij en je reisgenoten of familie niet gemaakt zou hebben als je niets was overkomen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van zulke kosten:

  • Als je partner je komt bezoeken in het ziekenhuis worden de reiskosten daarvoor vergoed, inclusief bijvoorbeeld het parkeerkaartje.
  • Als je met je thuisfront belt met je mobiele telefoon, worden die kosten tot een bepaald maximum vergoed. Bel je met de alarmcentrale van je reisverzekering, dan worden die kosten helemaal vergoed.
  • Als je langer in het buitenland moet blijven in verband met je ziekenhuisopname, dan worden die kosten ook vergoed door je reisverzekering.
  • Heb je een annuleringsverzekering, dan krijg je de dagen die je in het ziekenhuis hebt doorgebracht vergoed als “niet genoten vakantiedagen”.

Aan de vergoedingen zit wel een maximum per dag verbonden. Dat bedrag staat in de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Bel altijd met de alarmcentrale van je verzekering als je iets overkomt. Dan weet je direct waar je aan toe bent en de alarmcentrale kan veel dingen voor je regelen, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Wat krijg je niet vergoed?

Een reisverzekering vergoedt niet alles. Zoals gezegd, alleen de directe kosten die je anders niet had gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een auto gehuurd voor de gehele periode van je vakantie, dan krijg je geen geld terug omdat je er tijdelijk geen gebruik van kunt maken. Ook verlies van inkomsten omdat je langer in het buitenland bent wordt niet vergoed.

Het is verstandig om goed te weten waarvoor je verzekerd bent. Op Ikvergelijk.nu kun je de polisvoorwaarden van een reisverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Zo kun je de reis- en annuleringsverzekering afsluiten die het beste past bij je vakantieplannen.

Bron: Wegwijs.nl