Sinds dat in 2006 het ziekenfonds werd afgeschaft heeft iedereen die in Nederland een zorgverzekering heeft het recht zijn zorgverzekeraar zelf te kiezen. Afgaand op de campagnes van de zorgverzekeraars Nederland lijkt het erop dat we in de maanden november, december en januari massaal onze eerder gemaakte keuze moeten wijzigen door over te stappen. Dit is echter niet helemaal de bedoeling van de verzekeraars en de vergelijkingssites. Natuurlijk hebben verzekeringsmaatschappijen je graag als klant. Immers, hoe meer premie-inkomsten hoe sterker hun positie op de verzekeringsmarkt. En ook vergelijkingssites doen er zo hun voordeel mee wanneer je via hen overstapt. Maar dat zijn niet de belangrijkste redenen waarom je er als consument verstandig aan doet jaarlijks de inhoud van je zorgverzekering na te lopen.

Nederlander regelmatig oververzekerd

Toen het zelf uitkiezen van de verzekeraar vrijgegeven werd wisselde bijna 20% van de Nederlanders van zorgverzekeraar. Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering kropen we massaal achter de pc. Inmiddels is het nieuwe eraf en lijken we een beetje ingedut. Eind 2014 switchte net geen 7% van zorgverzekering. Door die verslapping van de interesse voor ons zorgpakket komt het regelmatig voor dat we voor meer zorg betalen dan we eigenlijk nodig hebben. Daarnaast zijn we, doordat we het niet volgen, slecht op de hoogte van poliswijzigingen die de verzekeraars aanbrengen.

Ook in de zorgverzekeringen 2016 zijn weer de nodige kleine wijzigingen aangebracht. Alles moet immers bij zorgverstrekkers en verzekeraars efficiënter en met minder geld. Hier op Ikvergelijk.nu vind je een zorgverzekeraars overzicht vanwaar je er op een eenvoudige manier achter komt wat zij voor het komende jaar in petto hebben. Het werkt voor jezelf het gemakkelijkste wanneer je een lijstje maakt van de zorg die je het komende jaar denkt nodig te hebben. Je kan je verwachtingen baseren op je medische behoeften van de afgelopen drie jaar. Heb je bepaalde therapeutische behandelingen nodig of verwacht je kosten aan je gebit. Kies hierop je aanvullingen of laat ze achterwege. Je bent meer geld kwijt wanneer je jarenlang een aanvullende verzekering hebt voor ‘als er wat gebeurt’ of enkele maanden zelf bijbetaalt en het jaar daarop de benodigde aanvulling in je zorgpakket opneemt.

Zorgverzekering vergelijken voor 2016

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het echt niet nodig alle polissen door te lezen. Met het gebruik van een vergelijkingssite weet je in enkele minuten welke verzekeraars Nederland voor jou het goedkoopst uitpakken. Aan de hand daarvan vergelijk je de afzonderlijke voorwaarden en kies je je eventuele aanvullingen. Blijkt het dat je al de goedkoopste zorgverzekering hebt bij je huidige verzekeraar, is er geen vuiltje aan de lucht en kan je gewoon blijven zitten.

Bron: Nu.nl