Vodafone en T-Mobile worden door ConsumentenClaim voor de rechter gedaagd vanwege misleiding door het aanbieden van zogenaamd gratis telefoons bij mobiel abonnementen. ConsumentenClaim is de grootste specialist in Nederland op het gebied van no cure no pay massaclaims voor consumenten.

Providers voor de rechter vanwege ‘gratis’ mobieltje bij abonnement

Providers bieden mobiele abonnementen aan met volgens hen gratis mobiele telefoons daarbij inbegrepen. Nu is gebleken dat deze telefoons helemaal niet gratis zijn, maar in feite gedurende het abonnement dubbel en dwars betaald worden, zouden de providers hun klanten volgens ConsumentenClaim schadeloos moeten stellen.

Vodafone en T-Mobile boden hun klanten abonnementen inclusief mobiele telefoon aan, waarbij ze het deden voorkomen alsof de mobiele telefoon daarbij gratis was. In feite kochten de klanten die telefoons echter op krediet. En sterker nog, als de krediettermijn verstreken was, en de telefoon dus volledig betaald, lieten de providers hun klanten gewoon hetzelfde bedrag doorbetalen. De Hoge Raad heeft in 2014 en 2016 al uitspraken gedaan waaruit blijkt dat de providers het aankoopbedrag van de telefoon terug moeten betalen aan hun klanten. ConsumentenClaim eist nu dat ook het teveel betaalde extra geld, dat klanten betaalden als ze hun abonnement verlengden, wordt terugbetaald. Gemiddeld gaat het om 20 tot 30 euro per klant per maand.

Wat zeggen de providers zelf?

Vodafone en T-Mobile benadrukken dat de uitspraken van de Hoge Raad gaan over één specifiek geval. Ze willen daar vooralsnog geen conclusies aan verbinden voor alle klanten. Een andere provider, KPN, is door ConsumentenClaim niet gedagvaard, omdat in gesprek zijn over een compensatieregeling.

Mobiel abonnement vergelijken is belangrijk

Of het nu gaat om het aantal belminuten en MB’s, over de abonnementsprijs of over de kleine lettertjes, zaken als deze bewijzen dat je niet zomaar het eerste het beste abonnement of de goedkoopste mobiel moet kiezen. En je huidige abonnement vergelijken met de aanbiedingen van andere providers kan ook geen kwaad. Ikvergelijk.nu is hiervoor bij uitstek de geschikte website.

Bron: Nu.nl