Als ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen medicijnen voor medisch-specialistische zorg gaan inkopen, zullen die een stuk goedkoper worden. Dat voorspelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bij het publiceren van een concept leidraad over dit onderwerp.

Samen sterk tegenover de farmaceutische industrie

Ziekenhuizen kunnen zich groeperen om gezamenlijk te onderhandelen met de producenten van dure medicijnen, al dan niet samen met de zorgverzekeraars. Zo staan ze sterk en zal de farmaceutische industrie de medicijnprijzen wel moet verlagen, is de redenering. Volgens de ACM biedt de wetgeving op dit gebied voldoende mogelijkheden voor samenwerking. In de leidraad worden die mogelijkheden en de grenzen hiervoor aangegeven. Samenwerken zak geen probleem zijn als er wordt voldaan aan drie vuistregels:

  • Het bedrag waarvoor gezamenlijk medicijnen ingekocht worden mag niet groter zijn dan een bepaald deel van de ziekenhuiskosten.
  • Andere inkopers moeten zich kunnen aansluiten bij een bestaande groep inkopers. Het mag dus geen exclusieve club worden.
  • Deelnemers moeten ook weer makkelijk uit de inkoopgroep kunnen stappen als ze dat willen.

Voordeel voor de consument

Goedkopere medicijnen zullen leiden tot lagere ziektekosten en daardoor mogelijk ook tot lagere premies voor de zorgverzekeringen van particulieren. Ook de kwaliteit van de zorg zou omhoog kunnen gaan, omdat er geld vrijkomt voor andere zaken, zoals meer handen aan bed. Zover is het echter nog niet, de leidraad moet nog definitief goedgekeurd worden door de betrokken partijen. Tot die tijd kunnen we natuurlijk wel ervoor zorgen dat we niet te veel premie betalen voor onze ziektekostenverzekering.

Via Ikvergelijk.nu kun je heel eenvoudig je zorgpremie vergelijken met die van andere aanbieders. Je zie dan in een oogopslag of je te veel betaalt of niet. Ook kun je denken aan het afsluiten van een speciale zorgverzekering voor een doelgroep waartoe je behoort. Voor studenten bieden veel verzekeraars bij voorbeeld een speciale studenten zorgverzekering aan. Die is een stuk goedkoper dan een reguliere. Zo zijn er legio mogelijkheden om een goedkope zorgverzekering te vinden. Gebruik ze, want te veel betalen is nooit goed. Niet voor je portemonnee en ook niet voor je gezondheid.

Bron: Nu.nl