Waarschijnlijk kijk je geregeld op je smartphone als je loopt. Gewoon om even Facebook en Instagram te checken of een appje te lezen en te sturen. Dan kan het zijn dat je ergens of tegen iemand aan loopt. Meestal heeft dat niet zoveel gevolgen. Maar wat als je met de auto rijdt en dan iets of iemand raakt? Vaak loopt het dan minder goed af.

Een mobiel die naast je stoel ligt en aanstaat, werkt afleidend. Als je hoort dat je een berichtje krijgt, wil je toch even kijken. Ook al ben je aan het rijden. Je smartphone is dan ook een grote afleider én een gevaar op de weg.

Zo word je niet afgeleid

Ga je de weg op? Verminder het risico op een ongeval en raak je smartphone niet aan tijdens het rijden. Met deze tips word je niet afgeleid door je telefoon:

  • Gebruik een speciale app: er zijn speciale apps ontwikkeld die ervoor zorgen dat je je smartphone niet kunt gebruiken als je rijdt, zoals de app Safely Go en SafeDriver.
  • Gebruik een telefoonhouder: als je je mobiel gebruikt om de route aan te geven, zoals Google Maps, dan is het een optie om je telefoon in een houder te zetten. Zorg er dan wel voor dat je geen berichten binnen kunt krijgen. Google Maps kun je ook bedienen met je stem.
  • Schakel de ‘niet storen’ functie in: als je een iPhone met IOS 11 hebt dan kan je de ‘niet storen in de auto-functie’ inschakelen.

Er zijn natuurlijk nog andere manieren om niet te worden afgeleid door je telefoon. Zo kun je ook het geluid uitzetten en je mobiel in je dashboardkastje stoppen, in je zak laten zitten of nog beter: je telefoon uit te zetten.

Ook als je je smartphone niet gebruikt tijdens het rijden, kan er iets gebeuren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Als je betrokken bent bij een verkeersongeval, is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Een autoverzekering vergoedt de schade die je aan anderen hebt veroorzaakt. Op zoek naar een passende én voordelige autoverzekering? Dan vind je deze eenvoudig en snel via de vergelijker.

Bron: OHRA.nl