Wanneer de nood hoog is, kan de morning-afterpil effectief zijn. De menstruele cyclus is een complex proces en daarmee is de ovulatie elke keer weer anders. Geen enkele vrouw weet exact wanneer de ovulatie plaatsvindt, aangezien deze dus niet contant is. Wanneer er daarnaast ook nog onveilige seks is geweest, kan het zijn dat er onverwacht een zwangerschap op komst is. Indien dit niet wenselijk is, is er de mogelijkheid tot de morning-afterpil. Deze dient men snel in te nemen, maar de inname en mogelijkheden kunnen per pil verschillen.

Verschillen morning-afterpil

In Nederland zijn er twee soorten beschikbaar. Zo is er de ellaOne en e NorLevo. De ellaOne geeft nog minder kans op zwangerschap, aangezien deze werkt op de twee dagen voor je ovulatie. Deze dagen zijn de twee meest vruchtbare dagen. Daarnaast werkt deze pil tot vijf dagen na de onbeschermde seks, in tegenstelling tot de Norlevo. Deze werkt tot drie dagen na de onbeschermde seks. Toch is het bij het gebruik van een morning-afterpil de bedoeling dat de pil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks wordt ingenomen. Dit is namelijk het meest effectief. De kosten van de pillen verschillen ongeveer vijf euro. Beide morning-afterpillen zijn even veilig in gebruik.

De morningafter-pil

Vergelijk daarom goed de juiste mogelijkheden met elkaar en weet dat in een dergelijke situatie er eigenlijk geen tijd is om veel na te denken over de uitkomsten, mogelijkheden en werkingen. Wees daarom voorbereid en weet wat er te wachten staat. Het is namelijk een noodoplossing naast de andere mogelijkheden die er zijn om zwangerschap te voorkomen. Weet ook dat de pil niet 100% betrouwbaar is. De ovulatie kan namelijk al plaats hebben gevonden zodat het te laat kan zijn. Tot slot kan het misschien slim zijn om de morning-after pil al in huis te hebben. Op die manier ben je altijd op tijd zodra er een ‘ongeluk’ gebeurt.