PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt dat een consult bij de dokter heel goed via Skype kan en dat YouTube meer ingezet zou moeten worden bij voorlichting over kleine aandoeningen. In plaats van de traditionele foldertjes in de wachtkamer over zorgverzekeringen en aandoeningen zou de informatie visueel gemaakt moeten worden middels een filmpje.

Ouderen niet kunnen Skypen geen excuus

Net zoals wij als verzekerde proberen met onze zorgverzekeringen te vergelijken continu op zoek zijn naar de goedkoopste zorgverzekering staan ook bestuurders en artsen onder druk. Tijd is geld. Hoe minder tijd een arts aan een patiënt besteed des te meer hij er kan consulteren op een dag. Dat werkt kostenbesparend. Er zou een videodokter beschikbaar moeten zijn voor mensen die kleine medische vragen hebben waarbij geen lichamelijk onderzoek vereist is.

Kamerlid Bouwmeester is van mening dat de wereld om ons heen veranderd en dat het de taak van het ministerie van Volksgezondheid is met nieuwe innovaties te komen. “We zitten vastgeroest in een systeem wat meer dan dertig jaar oud is en waar de patiënt voor medische klachten een afspraak bij een arts dient te maken”, aldus Bouwmeester. Het excuus dat ouderen niet kunnen Skypen of een Googlefilmpje raadplegen veegt ze van tafel met de opmerking:” opa’s en oma’s kunnen ook heel prima met hun kleinkinderen Skypen. Diezelfde opa’s en oma’s willen echter liever ‘s nachts niet naar een huisartsenpost en kunnen ook geen gesprek met een huisarts via Skype voeren”.

Nieuwe zorg al onderweg

Het idee is niet nieuw. Zorgverzekeraars Nederland spreken er al langer om dergelijke faciliteiten in het zorgsysteem op te nemen. Ook bedrijven als Philips en Google spelen met de gedachte dergelijke zorginnovaties aan te bieden. Bouwmeester geeft aan dat, indien de modernisatie op die manier zou plaatsvinden, zij bang is dat deze nieuwe vorm van zorg dan alleen voor de financieel beter gesitueerde beschikbaar komt. Vooralsnog wordt er alleen nog maar over het idee gesproken en is het nog niet van toepassing op onze zorgverzekering voor 2016.

Videodokter in zorgverzekering?

De grote vraag is natuurlijk hoe een en ander in de toekomst verrekent gaat worden met de kosten aan de huisarts die we betalen. Als consument verwacht je van zorgverzekeraars Nederland dat ze de prijzen van de zorgverzekering daarnaar zullen gaan aanpassen.

De zorg moet functioneler, daar is ook de coalitiepartij VVD het met Volksgezondheid over eens. VVD-Kamerlid Leendert de Lange laat in een reactie weten: “ het is onze taak als politici om regels en wetten te creëren die ervoor zorgen dat ook artsen technologische ontwikkelingen zullen omarmen. Eigenlijk verwacht ik dergelijke initiatieven uit de beroepsgroep zelf in samenwerking met de zorgverzekeraars”. De PvdA is van mening dat minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, wel wat meer mag aansturen op de kwaliteit van zorg en de daarbij gepaard gaande innovaties. De partij is ook van mening dat er nieuwe normen voor de zorgverzekeringen mogen komen.

Zorgverzekering vergelijken voor 2016

Vooralsnog worden dokters die op deze manier de zorg efficiënter proberen te maken te weinig financieel bijgestaan. Alhoewel een aantal artsen al aan videoconsulten doen is dit nog niet opgenomen in de zorgpolissen. Om de goedkoopste zorgverzekering voor 2016 af te kunnen sluiten vergelijk je daarom het beste de zorgpakketten van de diverse zorgaanbieders met elkaar. Elders op ikvergelijk.nu vind je een makkelijk zorgverzekeraars overzicht waar je snel en simpel je zorgverzekeringsvergelijk voor 2016 maakt.

Bron: Nu.nl