Niet alleen vergelijken wij als consument de onderlinge zorgverzekeraars van Nederland voortdurend. De zorgverzekeraars op hun beurt houden bij de zorgverlenende instellingen een controlerende vinger aan de pols. Zo is bekend geworden dat CZ zorgverzekeringen een kwaliteitsgerelateerde overeenkomst heeft gesloten met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Kwaliteit moet leidend zijn”, is CZ van mening en voerde een beloningssysteem in dat gekoppeld is aan de prestaties van de cardiologie afdeling. Het contract tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis is in eerste instantie afgesloten voor drie jaar. Het ziekenhuis is van plan om ook met andere zorgverzekeraars in de komende jaren dergelijke overeenkomsten af te gaan sluiten.

Voor ons als verzekerden houdt dat in dat we er verstandig aan doen de nieuwe zorgverzekeringen 2016 van CZ mee te nemen in het zorgverzekeringen vergelijk. Je kan dit doen in het zorgverzekeraars overzicht elders op ikvergelijk.nu. Het kan interessant zijn je te verzekeren bij een maatschappij die de zorgverlener meer stimuleert goede zorg te verlenen. Je zal dan niet bij de goedkoopste zorgverzekering uitkomen maar kwaliteit is en dat geldt met name voor de keuze van ziekenhuizen, is in veel gevallen te verkiezen boven de kwantiteit.

Bestuursman van CZ, Wim van der Meeren, ziet toekomst in het nieuwe experiment. “Ziekenhuizen worden nu betaald voor de hoeveelheid zorg die ze leveren. Maar dat moet anders. Als het aan ons ligt krijgen ze straks geld voor de kwaliteit die zij leveren. Dat is een beter en logischer vertrekpunt”, aldus Van der Meeren.

Beloning wordt terug in de zorg geïnvesteerd

In het geval van het Catharina Ziekenhuis gaat de procedure als volgt: op het moment dat het hartcentrum goede prestaties levert op gebied van kwaliteit van leven van de patiënt, aantallen van wondinfectie en sterfte ontvangt ze een financiële beloning. Het ziekenhuis heeft in samenwerking met de zorgverlener een speciaal meetsysteem ontwikkeld waar de beloning op gebaseerd wordt. Presteert de zorginstelling slecht, betaalt ze geld terug. Het is niet openbaar gemaakt om welke bedragen het zou gaan. Wel heeft het Catharina Ziekenhuis laten weten dat uitgekeerde beloningen gebruikt zullen gaan worden voor nieuwe innovaties.

Zo zie je maar dat om de goedkoopste zorgverzekering voor 2016 te vinden het volgen van de laatste ontwikkelingen op zorggebied altijd nuttig is. Je mag verwachten dat ze op de cardiologie afdeling van het Catharina Ziekenhuis nog meer hun best zullen gaan doen om goede zorg te verlenen. Diana Veldman, directrice van Patiëntenfederatie NPCF is in ieder geval niet bang dat de zorg achteruit zou gaan bij een slechte prestatie van een ziekenhuis. Ze is verder van mening dat het goed is dat er op kwaliteit wordt aangestuurd, alhoewel dit eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn.

De voor jou meest geschikte zorg kies je weloverwogen. Zorgverzekeringen vergelijken voor 2016 doe je op ikvergelijk.nu. Je gezondheid is immers je grootste bezit, neem daarom geen onnodige risico’s.

Brond: Nu.nl