Afgelopen jaar is opnieuw slechts 10% van de Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekering. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) komt dat omdat we veel waarde hechten aan zekerheid. Meer mensen zouden overwegen over te stappen als ze de zekerheid hadden dat een goedkopere aanbieder dezelfde zorg vergoedt als hun huidige zorgverzekeraar. De ACM concludeert dat in de Zorgmonitor, een jaarlijks onderzoek onder consumenten, dat door hen wordt uitgevoerd.

Nog steeds weinig overstappers

Net als voorgaande jaren is ook het afgelopen jaar ongeveer 10% van de ondervraagden overgestapt naar een andere zorgverzekering. De reden waarom zo weinig mensen overstappen ligt volgens de ACM in het feit dat de meeste mensen tevreden zijn met hun zorgverzekering. Ze kiezen niet voor een andere zorgverzekering omdat ze dan niet zeker weten of ze dezelfde voorwaarden en service zullen krijgen.

50% stapt nooit over naar een andere zorgverzekering

De helft van de ondervraagden zat al 10 jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar. 46% van deze groep zou bereid zijn een overstap te overwegen als ze zeker weten dat ze bij een andere verzekeraar dezelfde zorgvergoedingen krijgen. 33% wil sowieso bij de huidige zorgverzekeraar blijven. Als reden hiervoor geven ze volgens de ACM aan, dat ze tevreden zijn met hun huidige zorgverzekering.

Beter zorgverzekeringen vergelijken

De ondervraagden gaven aan behoefte te hebben aan meer informatie om hun zorgverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders:

  • 39% wil meer informatie over de vergoedingen van de aanvullende pakketten.
  • 26% wil meer weten over de kwaliteit van de gecontracteerde zorgaanbieders.
  • 24% wil meer duidelijkheid over de premies.

Zorgverzekeringskaart en vergelijkingssites

Uit het onderzoek van de ACM bleek dat de zorgverzekeringskaart bij de meeste consumenten niet bekend is. Deze kaart is juist in het leven geroepen als hulpmiddel bij het vergelijken van basis zorgverzekeringen. Wel zeggen meer mensen dan vorig jaar dat ze zich dit jaar gaan oriënteren op het aanbod van de zorgverzekeraars in Nederland (35% nu, tegenover 28% vorig jaar). Voor die oriëntatie kunnen ze dan naast de zorgverzekeringskaart ook gebruikmaken van vergelijkingssites, zoals Ikvergelijk.nu. Daar kun je eenvoudig je zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Je vindt er ook alle informatie over aanvullende pakketten en over de premies daarvan.

(Bron: acm.nl)