Levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering die te maken heeft met het leven of de dood van de verzekerde of met de verzorging van de uitvaart na zijn overlijden. De verzekering kan uitkeren bij het overlijden of juist bij het nog in leven zijn van de verzekerde, op of voor een bepaalde datum. Wij gaan in de top 4 uit van een uitvaartverzekering.

Bekijk de uitvaartverzekering top 4.
100% onafhankelijk en eerlijk.
 In 5 minuten afsluiten.
DELA Uitvaartverzekering

Premie per maand
7,96

Beoordeling voor DELA9,6 uit 3.618 beoordelingen

€ 8.000,-
Verzekerd bedrag
(Natura + vrij te besteden)

Premie betaalduur:
Tot aan overlijden 

Kinderen gratis mee te verzekeren:
Nee, wel extra lage premie

Yarden Uitvaartverzekering

Premie per maand
9,32

Beoordeling voor Yarden7,3 uit 529 beoordelingen

€ 8.000,-
Verzekerd bedrag
(Natura + vrij te besteden)

Premie betaalduur:
Tot 85 jaar

Kinderen gratis mee te verzekeren:
Ja, tot 21 jaar

Monuta Uitvaartverzekering

Premie per maand
10,21

Beoordeling voor Monuta8,6 uit 441 beoordelingen

€ 8.000,-
Verzekerd bedrag
(Natura + vrij te besteden)

Premie betaalduur:
Tot 85 jaar

Kinderen gratis mee te verzekeren:
Ja, tot 18 jaar

Ardanta Uitvaartverzekering

Premie per maand
11,58

Beoordeling voor Ardanta8,0 uit 135 beoordelingen

€ 8.000,-
Verzekerd bedrag
(Vrij te besteden bedrag)

Premie betaalduur:
Tot 80 jaar

Kinderen gratis mee te verzekeren:
Ja, tot 18 jaar

*Bovenstaande premies zijn gebaseerd op een persoon van 30 jaar uit Amsterdam.
De top 4 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame).
Update: Maandag 3 augustus 2020

Levensverzekering

Levensverzekering


Bekijk de uitvaartverzekering top 4
100% onafhankelijk en eerlijk vergelijken.
 Binnen 5 minuten zonder zorgen afsluiten.
1
DELA Uitvaartverzekering9.6DELA Uitvaartverzekering3.618 beoordelingen
Premie per maand
7,96
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
✓ Kinderen tot 25 jaar korting
✓ Praktische hulp voor uw nabestaanden
+ Meer informatie DELA
2
yarden Uitvaartverzekering7.3yarden Uitvaartverzekering529 beoordelingen
Premie per maand
9,32
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
✓ Kinderen tot 21 jaar gratis*
✓ Vrije keuze uitvaartverzorger
+ Meer informatie Yarden
3
Monuta Uitvaartverzekering8.6Lifetri Uitvaartverzekering441 beoordelingen
Premie per maand
10,21
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
✓ Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekeren
✓ Hoogste score op klantbeleving
+ Meer informatie Monuta

Premies per maand gebaseerd op een persoon van 30 jaar uit Amsterdam. De top 3 is op basis van meest gekozen en dus geen advies (reclame).
Update: Maandag 3 augustus 2020

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering die te maken heeft met het leven of de dood van de verzekerde of met de verzorging van de uitvaart na zijn overlijden. De verzekering kan uitkeren bij het overlijden of juist bij het nog in leven zijn van de verzekerde, op of voor een bepaalde datum. Ook zijn er levensverzekeringen die een periodieke uitkering betalen tot of juist na het overlijden van de verzekerde. Overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen zijn vormen van levensverzekeringen, ongevallenverzekeringen zijn dat meestal niet.

Waarom sluit je een levensverzekering af?

Er zijn diverse redenen denkbaar om een levensverzekering af te sluiten. De belangrijkste zijn:

 • Het aflossen van een schuld of hypotheek. De uitkering van de levensverzekering wordt hierbij gebruikt om na afloop van de looptijd het gehele bedrag ineens te betalen. Voor hypotheken die na 1 april 2013 op deze manier zijn afgesloten is geen aftrek van hypotheekrente meer toegestaan. We laten deze vorm van levensverzekering daarom buiten beschouwing.
 • Financiële zekerheid voor de begunstigden, meestal je familie of gezin. Meestal betreft het hier een overlijdensrisicoverzekering. Daarmee zijn je nabestaanden verzekerd van een vooraf vastgelegde uitkering als je komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Ook uitvaartverzekeringen zorgen voor financiële zekerheid voor nabestaanden. Die hoeven dan immers geen of minder geld te spenderen aan je uitvaart.
 • Sparen voor toekomstige uitgaven. Door middel van deze vorm van levensverzekering wordt kapitaal opgebouwd, dat na de looptijd van de verzekering wordt uitgekeerd. Een voorbeeld hiervan is het sparen voor de studie van je kind. Je sluit dan zo’n verzekering af bij de geboorte en de verzekering loopt tot je kind achttien is. Ook deze vorm van levensverzekering laten we hier buiten beschouwing.

Wij richten ons hier met name op het tweede punt: financiële zekerheid voor nabestaanden. We bekijken overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen, vertellen wat ze inhouden en leggen de verschillen uit.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV of levensverzekering genoemd, zorgt ervoor dat je nabestaanden geen, of althans minder, financiële zorgen hebben als je komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering. Ze krijgen dan een bedrag uitgekeerd waarmee ze bijvoorbeeld de hypotheek of de huur kunnen blijven betalen, of voor kinderopvang en huishoudelijke hulp kunnen zorgen. Een ORV wordt vaak tegelijk met een hypotheek afgesloten, soms met de bank als eerste begunstigde. In dat geval wordt bij een onverhoopt overlijden de hypotheek afgelost met het verzekerde bedrag. Als je in leven bent aan het einde van de looptijd van de ORV hoef je geen premie meer te betalen, maar vervalt ook het recht op een uitkering. Er zijn drie vormen van ORV’s:

 • De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. De uitkering is bij deze vorm van ORV gedurende de gehele looptijd constant.
 • De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij daalt het uit te keren bedrag jaarlijks met een constant bedrag. Aan het einde van de looptijd is de uitkering nihil.
 • De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Ook hierbij daalt de uitkering gedurende de looptijd, maar nu met een vast percentage. In het begin daalt de uitkering daardoor langzamer dan aan het einde van de looptijd.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Bij Ikvergelijk.nu kun je op een overzichtelijke en snelle manier de vele overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken met elkaar. Je kiest daarvoor een looptijd en een uit te keren bedrag, vult een aantal persoonlijke gegevens in en ziet vervolgens per ORV de voorwaarden en de premie. Zo kom je eenvoudig tot de overlijdensrisicoverzekering die het meest geschikt is voor jouw situatie.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering (die ook wel overlijdensverzekering of begrafenisverzekering wordt genoemd) zorgt ervoor dat je nabestaanden niet hoeven op te draaien voor alle kosten van je uitvaart als je komt te overlijden. Je sluit deze verzekering af als je er niet zeker van bent dat je genoeg spaargeld hebt op het moment van overlijden om je uitvaart van te laten betalen. Er zijn twee hoofdvormen van uitvaartverzekeringen: kapitaalverzekeringen en naturaverzekeringen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering ontvangen je nabestaanden een geldbedrag dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden aan het organiseren van je uitvaart. Het voordeel hiervan is dat ze alle vrijheid hebben om de uitvaart vorm te geven zoals ze dat zelf willen. Wel komt er dan heel wat regelwerk op hen af.

Natura uitvaartverzekering

Een naturaverzekering keert geen geld uit, maar levert een pakket aan diensten met betrekking tot de uitvaart. Dit beperkt de vrijheid de je nabestaanden hebben om de uitvaart te organiseren, maar het neemt ze wel veel organisatorische en administratieve rompslomp uit handen.

Tussenvormen

Er zijn ook tussenvormen, waarbij naast een dienstenpakket ook een geldbedrag beschikbaar komt. Ook komt het voor dat het geld van een kapitaalverzekering niet rechtstreeks wordt uitgekeerd aan de nabestaanden, maar dat zij tot het verzekerde bedrag kosten kunnen declareren bij de verzekeraar, die het geld beheert. Zo’n verzekering wordt een natura sommenverzekering genoemd.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Via Ikvergelijkonline.nl kun je de ene uitvaartverzekering vergelijken met de andere. Je ontdekt eenvoudig welke verschillen er zijn in dienstverlening en in premies. Ook wordt duidelijk welke extra’s uitvaartverzekeraars te bieden hebben. Zo kun je bij veel van hen vastleggen hoe je uitvaart vormgegeven moet worden en bieden anderen weer extra nazorg aan je nabestaanden. Door het vergelijken van al deze aspecten bepaal je op een overzichtelijke manier welke uitvaartverzekering het beste aansluit bij je wensen.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Zowel de overlijdensrisicoverzekering als de uitvaartverzekering vallen onder de noemer levensverzekeringen. Beide keren ze ook een bedrag uit bij overlijden, maar er zijn ook grote verschillen:

 • Een ORV heeft een beperkte looptijd, waarna het recht op een uitkering bij overlijden vervalt. Bij een uitvaartverzekering stopt de premiebetaling wel vaak na een bepaalde periode of bij het bereiken van een bepaalde leeftijd, maar je blijft wel levenslang verzekerd.
 • Bij een ORV gaat het altijd om een uitkering van geld, terwijl uitvaartverzekeringen ook in natura kunnen uitkeren. Je nabestaanden krijgen dan geen geldbedrag, maar een dienstenpakket ter waarde van het verzekerde bedrag.
 • Het uitgekeerde bedrag van een ORV is in principe vrij te besteden, terwijl dat van een uitvaartverzekering besteed moet worden aan de uitvaart.

Waarom sluit je een levensverzekering af?

Er zijn diverse redenen denkbaar om een levensverzekering af te sluiten. De belangrijkste zijn:

 • Het aflossen van een schuld of hypotheek. De uitkering van de levensverzekering wordt hierbij gebruikt om na afloop van de looptijd het gehele bedrag ineens te betalen. Voor hypotheken die na 1 april 2013 op deze manier zijn afgesloten is geen aftrek van hypotheekrente meer toegestaan. We laten deze vorm van levensverzekering daarom buiten beschouwing.
 • Financiële zekerheid voor de begunstigden, meestal je familie of gezin. Meestal betreft het hier een overlijdensrisicoverzekering. Daarmee zijn je nabestaanden verzekerd van een vooraf vastgelegde uitkering als je komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Ook uitvaartverzekeringen zorgen voor financiële zekerheid voor nabestaanden. Die hoeven dan immers geen of minder geld te spenderen aan je uitvaart.
 • Sparen voor toekomstige uitgaven. Door middel van deze vorm van levensverzekering wordt kapitaal opgebouwd, dat na de looptijd van de verzekering wordt uitgekeerd. Een voorbeeld hiervan is het sparen voor de studie van je kind. Je sluit dan zo’n verzekering af bij de geboorte en de verzekering loopt tot je kind achttien is. Ook deze vorm van levensverzekering laten we hier buiten beschouwing.

Wij richten ons hier met name op het tweede punt: financiële zekerheid voor nabestaanden. We bekijken overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen, vertellen wat ze inhouden en leggen de verschillen uit.

Premiebetaling

De premie voor overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen betaal je meestal periodiek, per maand of per jaar. Er bestaat ook een mogelijkheid om de premie voor de gehele looptijd in een keer te betalen. Dit noemt men een koopsom. Ook is het soms mogelijk om voor een combinatie ven beide te kiezen: je betaalt een gedeelte aan, waarna de rest via jaarlijkse of maandelijks premies betaald wordt. Koopsommen kunnen som verplicht gesteld worden als je op latere leeftijd nog een ORV of uitvaartverzekering af wilt sluiten.

Wanneer kies je voor een ORV, wanneer voor een uitvaartverzekering?

Zowel een ORV als een uitvaartverzekering sluit je af om de begunstigden financiële zekerheid te bieden. Bij een uitvaartverzekering zullen die begunstigden meestal je partner, kinderen of familieleden zijn. Je sluit een uitvaartverzekering af om hen niet op te zadelen met alle kosten van de uitvaart, die gemiddeld toch tussen de 8.000 en 10.000 euro bedragen. Bij een ORV kan ook bijvoorbeeld een bank de begunstigde zijn. Veel lening- en hypotheekverstrekkers willen namelijk de zekerheid dat die lening of hypotheek ook afbetaald wordt als je komt te overlijden. Daarom eisen ze vaak dat je bij het aangaan van die lening of hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afsluit met hen als begunstigde. Maar daarnaast kun je natuurlijk ook een ORV afsluiten met je naasten als begunstigden. Zo weet je dat ze, mocht je onverhoopt komen te overlijden, niet in de financiële problemen komen.

ORV in plaats van uitvaartverzekering?

Als je er zeker van bent dat je op latere leeftijd genoeg spaargeld hebt om je nabestaanden na je overlijden je uitvaart te kunnen laten betalen, is het een goed alternatief om in plaats van een uitvaartverzekering een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarmee zorg je namelijk voor financiële steun aan je nabestaanden als je gedurende de looptijd, dus op jongere leeftijd al, komt te overlijden. Na de looptijd vervalt dan weliswaar het recht op uitkering, maar hoef je ook geen premie meer te betalen. Bovendien heb je dan toch al voldoende gespaard voor je eigen uitvaart.

Eerst even voorstellen…

Wie zijn wij?

Bij Ikvergelijkonline.nl willen graag dat iedereen zo min mogelijk betaalt voor de vaste lasten. Het is onze passie geworden om dit voor iedereen voor elkaar te krijgen!

Hoe wordt er vergeleken?

Via Ikvergelijkonline.nl vergelijk je zelf eenvoudig het grootste aanbod producten. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt en bespaar je super simpel!

Hoe verdienen wij?

Wanneer je een product afsluit via Ikvergelijkonline.nl, krijgen wij een vergoeding van de aanbieder op het moment je wordt geaccepteerd. Dat is wel zo eerlijk!