Als je op een bewuste manier prijzen van energie gaat vergelijken, kijk je automatisch ook of er groene stroom wordt aangeboden. Maar groen gas, kijk je daar ook naar? En bestaat dat eigenlijk wel? Ontdek hier hoe groene energie mét gas ook echt groen kan zijn en of dit invloed heeft op de energieprijzen.

Groen gas bestaat

Ben je milieubewust en ga je de energietarieven van verschillende aanbieders vergelijken, dan zul je automatisch het vakje ‘groene stroom’ aanvinken. Maar groen gas, heb je daar ook al eens bij stilgestaan? Er bestaan twee vormen van groen gas: biogas en CO2-gecompenseerd gas.Biogas wordt gemaakt door organisch materiaal, zoals ons gft-afval, te vergisten of te vergassen. Bij het vergisten breken bacteriën de biomassa af, waarbij een gas vrijkomt dat methaan en koolstofdioxide bevat. Het vergassen van biomassa gebeurt door verhitting. De gassen die ontstaan worden opgewerkt tot aardgas-kwaliteit en heten dan groen gas.
De andere vorm van groen gas, CO2-gecompenseerd gas, is in feite gewoon aardgas dat op de traditionele wijze gewonnen wordt. Als compensatie voor de belasting van het milieu door de aardgaswinning en het verbranden ervan wordt nieuwe natuur aangeplant, bijvoorbeeld in de vorm van bomen. Het is nog maar de vraag hoe “groen” dit gas in werkelijkheid is. Vragen als: is de compensatie voldoende? en blijven de aangeplante bomen wel lang genoeg staan om de uitstoot te kunnen compenseren? Wachten nog op een antwoord in de toekomst.

Groen gas nog groen als gras

Groen gas wordt nog niet veel geleverd in Nederland. Het is sinds 2009 verkrijgbaar, maar omdat met name de productie van biogas in ons land nog erg laag is, is het aanbod nog klein. In 2020 moet volgens de doelstellingen van de regering 14 % van het totale energieverbruik afkomstig zijn van duurzame energie. De verwachting is dat groen gas daar een bijdrage aan gaat leveren van 5 tot 7 %. Tot 2030 zou die bijdrage kunnen verdrievoudigen.

Behalve groen gas gebruiken is er nog een ander optie om de CO2-uitstoot door aardgas te beperken: gewoon geen of minder gas gebruiken. Zo is er de mogelijkheid om elektrisch te gaan koken in plaats van op gas. Je kunt je huis verwarmen met aardwarmte of infrarood panelen. En buitenshuis rijden er nu al steeds meer elektrische auto’s rond.

Maar wie toch op zoek wil naar groen gas doet er goed aan om de prijzen bij de verschillende energieleveranciers te vergelijken. De verschillen kunnen groot zijn, dus energieprijzen vergelijken loont. En werken aan een beter milieu is zoveel leuker als het goedkoop is.|

Bron: Duurzaamnieuws.nl