Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet iets dat je zomaar even doet. De maandelijkse premie is weliswaar meestal niet hoog, maar je betaalt die premie gemiddeld wel zo’n 30 jaar lang. Bovendien wil je de juiste verzekering kiezen, zodat je zeker weet dat je dierbaren naast het verdriet over je overlijden niet ook nog eens met een heleboel problemen worden opgezadeld. Hieronder staan vier handige tips die kunnen helpen bij het vergelijken en afsluiten van een uitvaartverzekering.

Tip 1: kijk wat voor soort verzekering je wil

Vraag je af, of beter nog: bespreek met je partner, wat voor soort uitvaartverzekering je wil hebben. Wil je dat er na je overlijden een vrij besteedbaar bedrag vrijkomt, waarmee je nabestaanden de uitvaart naar eigen inzicht kunnen regelen? Kies dan voor een kapitaal uitvaartverzekering. Wil je liever je dierbaren ontzorgen, zodat ze in de toch al zware tijd na je overlijden niet direct van alles moeten regelen? Dan is een natura uitvaartverzekering waarschijnlijk de beste optie.

Tip 2: let goed op het verzekerde bedrag of de verzekerde diensten

Met een naturaverzekering zijn je nabestaanden verzekerd van een in de polis opgenomen dienstenpakket. Dat blijft zo, ongeacht de prijsontwikkeling. Bij een kapitaalverzekering moet je opletten of het verzekerde bedrag ook later nog zal volstaan om een uitvaart mee te bekostigen. Meestal bepaal je dat bedrag met een kostencalculator, die te vinden is op de website van de meeste verzekeraars. Let vervolgens goed op of er een jaarlijkse indexatie is opgenomen in de polis. Het zou zuur zijn als het verzekerde kapitaal onvoldoende blijkt te zijn op het moment dat het nodig is.

Tip 3: zijn kinderen meeverzekerd?

Bij veel aanbieders van uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Vanaf hun 18-de moeten ze dan zelf een uitvaartverzekering afsluiten. Sommige verzekeraars vragen een lage premie voor meeverzekerde kinderen, maar bieden die kinderen dan de mogelijkheid de verzekering zelfstandig voort te zetten als ze achttien zijn. Beide opties zijn interessant en het is verstandig om ze goed tegen elkaar af te wegen.

Tip 4: let op de termijnen die in de polis staan

Kijk goed hoe lang je premie moet betalen als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten. Bij sommige verzekeraars betaal je tot je 60 of 65 bent, bij andere tot je 80-ste. Ook zijn er verzekeringen waarvoor je levenslang premie moet betalen. In dat laatste geval is de premie bij een vergelijkbare dekking dan wel wat lager. Weeg dus goed de pro’s en de contra’s tegen elkaar af.

Doe je voordeel met deze tips bij het vergelijken van begrafenisverzekeringen en je zult ongetwijfeld komen tot de verzekering die het beste bij je past.