Per 1 juli 2015 hebben we allemaal bericht gehad van de nieuwe energietarieven. De variabele energieprijzen zijn tussen de 2 en 4% voor elektriciteit en 4 en 8% voor gas gedaald. Over het algemeen genomen levert dit voor degenen die daarvoor in aanmerking kwamen een directe besparing op van 30-60 euro per jaar. Nu zeker met de winter voor de deur is de forse daling op de gasprijs is een fijne meevaller. Ons gasverbruik beslaat namelijk bijna de helft, soms zelfs meer, van onze totale energierekening. De daling in de prijzen die de energieleveranciers ons doorberekenen hebben we onder meer te danken aan de dalende olieprijzen op de wereldmarkt. Daarnaast spelen ook de verminderde gasafname van de laatste jaren, ten gevolge van de zachte winters, een rol. Deze twee gegeven bepalen voor een groot deel de inkoopprijs van gas op de energiemarkt.

De daling in de prijzen van elektriciteit hebben we te danken aan het verbeterde netwerk met de ons omringende landen. Groene stroom uit Duitsland en Scandinavië, die daar stukken goedkoper is dan bij ons, gemakkelijker zijn doorgang vinden naar de Nederlandse huishoudens.

Zoals we al opmerkten is de prijsdaling van 1 juli jongstleden een doorberekening van de leverancier. Daardoor kan het voorkomen dat je bij nutsbedrijf A, meer betaalt voor gas dan bij B. Hoe komt dat nou? Energieleveranciers en netbeheerders zijn vandaag de dag allemaal geprivatiseerd. Met hun consumentenprijzen hebben ze zich binnen, door de Overheid, bepaalde marges te houden. Om winst te maken moeten ze hun tarieven aanpassen naar de bedrijfsvoering. De uiteindelijke prijs die wij betalen wordt dus bepaald door de concurrentiepositie, inkoopstrategie, winstmarges, het feit of ze zelf wel of geen groene energie produceren en de overheadkosten van de energieverstrekker.

Variabel of vast energiecontract?

Alleen degenen die eerder gekozen hebben voor een variabel energiecontract kwamen in aanmerking voor de korting. Volgens gegevens van netbeheerders heeft 40% van de Nederlanders een zogenaamd ‘vasteprijscontract’. Zij kwamen dus niet in aanmerking voor deze prijsdaling.

Denk nu niet, als je tot die 40% behoort, ik stap morgen meteen over op een variabel contract. Je bent met een flexibele overeenkomst namelijk niet altijd voordeliger uit. Ten eerste is de eenheidsprijs die je betaalt hoger dan bij een vast contract, terwijl je bij het afsluiten van een jaarcontract vaak een welkomskorting krijgt of een zogenaamde ‘energiedeal’ kan treffen. Dat zijn ook geen onbelangrijke details die je dient te verrekenen met het complete bedrag dat je per jaar uitgeeft aan energie. Ondanks dat de lage energietarieven het erg aantrekkelijk maken om direct over te stappen doe je er verstandig aan eerst goed onderling alle energieprijzen te vergelijken. Zit je goed bij je huidige energiemaatschappij en kan je nergens anders goedkoper terecht, doe je er het verstandigst aan helemaal niets te doen. Wil je weten of ook jij nog goedkoper kan? Je weet het binnen vijf minuten met de energietool op Ikvergelijk.nu.

Bron: Nu.nl