Sinds eind vorig jaar hanteren levensverzekeraars voor voormalig kankerpatiënten een schoneleibeleid dat het voor deze groep mogelijk maakt om een levensverzekering af te sluiten zonder extra toeslagen. Uitvaartverzekeraars zoeken nu vrijwillig aansluiting bij dit beleid.

Extra toeslagen voor voormalige kankerpatiënten

Bij het afsluiten van een levensverzekering vormt een medische acceptatie een vast onderdeel van de aanvraag. Voor mensen die in het verleden kanker hebben gehad, leidde dit vaak tot problemen. Door hun ziektegeschiedenis te delen met de levensverzekeraar, werd de premie in de meeste gevallen verhoogd. In andere gevallen werd een levensverzekering zelfs geweigerd. Dit vormde met name bij het afsluiten van een verplichte overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek voor grote problemen.

Schoneleibeleid bij aanvraag levensverzekeringen

Met het schoneleibeleid zijn dit soort problemen verleden tijd. Het Ministerie van Financiën en de levensverzekeraars zijn overeengekomen dat mensen die tien jaar ‘schoon’ zijn, niet langer anders behandeld worden dan andere gezonde mensen. Voor volwassenen die als kind kanker hebben gehad, geldt een termijn van vijf jaar. Dit schoneleibeleid is in overleg met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen tot stand gekomen.

Schoneleibeleid bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraars zoeken nu vrijwillig aansluiting bij het schoneleibeleid van de levensverzekeraars. Net als bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering maakt een medische vragenlijst deel uit van de aanvraag. In de praktijk werd er voor voormalige kankerpatiënten meestal geen premietoeslag gerekend en werden zij niet op grond van hun ziektegeschiedenis geweigerd. Met de aansluiting bij deze ministeriële bepaling lijken uitvaartverzorgers echter één lijn trekken en een statement maken naar de klant.