Uitvaartverzorgers geven onduidelijke informatie over de kosten van een uitvaart. Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond voerde het onderzoek zelf uit.

Uit het onderzoek bleek dan bijna negentig procent van de uitvaartverzorgers geen vragen wil beantwoorden over de tarieven die ze hanteren. Verder staan er bij ruim veertig procent van de uitvaartorganisaties geen prijzen vermeld op de websites.

180 uitvaartverzorgers

De Consumentenbond voerde het onderzoek uit onder 180 uitvaartverzorgers verspreid over heel Nederland. Aan de uitvaartondernemingen werd gevraagd een lijst in te vullen over hun tarieven. De lijst bevatte vragen over het basistarief dat een uitvaartorganisatie hanteerde en over de prijzen voor aanvullende uitvaartdiensten, zoals het verzorgen en opbaren van een overleden persoon, het rouwvervoer en het gebruik van de aula.

Geen tarieven op website vermeld

De lijst werd ingevuld door slechts twintig uitvaartverzorgers. De overige ondernemingen gaven geen reactie of ze gaven aan dat niet mee wilden werken. 75 van de 180 uitvaartverzorgers hebben geen tarieven op hun website vermeld.

Enquête onder 1700 leden van de Consumentenbond

Naast dit onderzoek stelde de Consumentenbond vragen aan 1700 panelleden. Uit deze vragenlijst kwam naar voren dat 25 procent van de ondervraagden geen inzicht kreeg in de totale uitvaartkosten voorafgaand aan de uitvaart.

Grote verschillen in de prijzen

Verder constateerde de Consumentenbond ook erg grote verschillen in de prijzen tussen de uitvaartorganisaties. Zo verschilt een basistarief voor een uitvaart van 985 euro tot 2550 euro. De tarieven voor een afscheidsbijeenkomst van een uur variëren van 85 euro tot 1380 euro en een massief eiken kist kost bij de ene uitvaartondernemer 375 euro en bij de andere 1185 euro.

Volgens de directeur van de Consumentenbond moeten uitvaartverzorgers veel transparanter zijn over hun tarieven. Consumenten moeten bij een uitvaart al veel regelen. Als uitvaartondernemers hun tarieven duidelijk op hun website vermelden, weten consumenten voor de uitvaart al wat ze kunnen verwachten.

Vind een goede uitvaartverzekering

Natuurlijk wil je je nabestaanden niet financieel belasten als je overlijdt. Met een goede uitvaartverzekering voorkom je dat. Hiermee zijn de uitvaartkosten verzekerd en hoeven je nabestaanden niet te betalen. Onze vergelijker geeft je een overzicht van de uitvaartverzekeringen top 4 van 2018. Bekijk en vergelijk de premies en de voorwaarden en kies een uitvaartverzekering die aan jouw wensen voldoet.

Bron: Telegraaf.nl