Uitvaarten worden steeds vaker op een persoonlijke manier vormgegeven. De traditionele vorm met een koffietafel of koffie met cake na afloop is weliswaar nog populair, maar worden wel steeds vaker vervangen door bijvoorbeeld een borrel of een herinneringsavond. Daarnaast willen veel mensen ook, dat hun afscheid geen belasting vormt voor het milieu. Zij kiezen voor een ecologische kist, een ‘groene’ manier van cremeren of een natuurbegrafenis.

(Bron: nu.nl)

Wijn met sushi of een rouwclown

De mogelijkheden om een uitvaart op een persoonlijke manier vorm te geven zijn tegenwoordig onbegrensd. Was het vroeger voornamelijk een bijeenkomst waarbij getreurd werd om het verlies van de overledene, nu wordt steeds vaker zijn leven gevierd en herdacht. De koffietafel wordt vervangen door een borrel met bier, wijn, borrelhapjes en sushi. Tijdens de ceremonie is er ruimte voor een lach én een traan. Er kunnen rouwhonden en zelfs rouwclowns ingezet worden om de nabestaanden te troosten, eigenlijk kan zo goed als alles.

Vaak worden ook herinneringsavonden georganiseerd, waarop de overledene door familie en vrienden wordt herdacht onder het genot van een drankje en een hapje. Op veel begraafplaatsen zijn tegenwoordig regelmatig lichtjesavonden. De begraafplaats is dan sfeervol verlicht met kaarsen en iedereen is er welkom om de herinnering aan hun dierbaren levend te houden.

Een bron van inspiratie bij het vormgeven van uitvaarten wordt gevormd door de televisie en sociale media. Op tv zien we hoe van bekende personen afscheid genomen wordt of ontdekken we rituelen van andere volkeren en mensen delen steeds meer via sociale media over uitvaarten die ze bijwonen.

Duurzaam begraven of gecremeerd worden

De wens om op een duurzame manier begraven of gecremeerd te worden leeft bij steeds meer mensen. Er komen dan ook steeds meer natuurbegraafplaatsen, waar overledenen in de vrije natuur hun laatste rustplaats krijgen, zonder grafsteen, lampjes of andere decoraties. Ook wordt vaker gekozen voor een afbreekbare kist of mand bij een begrafenis. Een duurzame manier van cremeren is het zogenaamde ecoleren. Hierbij wordt het lichaam niet omgezet in as, maar in een inactief biologisch poeder.

Wensen vastleggen

Mensen zouden bij het uitvaartverzekering vergelijken ook moeten letten op de mogelijkheden om de wensen voor hun uitvaart vast te leggen. Er is ook op dat gebied namelijk steeds meer mogelijk. Niet alleen bij verzekeraars als DELA en Yarden, die zelf tevens uitvaartverzorger zijn, maar ook bij aanbieders van kapitaal uitvaartverzekeringen. Bij veel van hen kun je al een compleet draaiboek voor je uitvaart samenstellen en daar de premie voor je verzekering op baseren.