Kankerpatiënten en mensen die kanker hebben gehad hebben vaak de grootste moeite om een goedkope overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars accepteren hen niet als klant, of doen dat pas na een uitgebreide procedure. Vaak brengen ze dan ook nog eens hogere premies in rekening. De NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, wil daar wat aan doen.

Kanker en verzekeren

De NFK is onlangs gestart met een voorlichtingscampagne om mensen die vijf jaar of langer geleden kanker hebben gehad te helpen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zo’n verzekering is vaak nodig als je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen. Samen met Independer ontwikkelde de NFK hiervoor de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat. Daarmee kunnen mensen die kanker hebben gehad toch een goede overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

 

Het medisch dossier van klanten die zich aanmelden voor deze service wordt gedeeld met de deelnemende verzekeraars. Die kunnen dan direct aangeven welke premie zij die klanten zullen vragen. Hierdoor kan de klant meestal direct meer dan een overlijdensrisicoverzekering vergelijken.

Adviezen van de NFK

Voor (ex-)kankerpatiënten die op zoek zijn naar een overlijdensrisicoverzekering heeft de NFK een aantal adviezen opgesteld. Die moeten helpen om een overlijdensrisicoverzekering afsluiten eenvoudiger te maken. Enkele van deze adviezen zijn:

  • Besef dat de beoordeling van je aanvraag meer tijd kost en begin er dus vroeg mee, liefst al voordat je een huis op het oog hebt.
  • Verzwijg geen informatie die je moet vermelden op het aanvraagformulier. Dat kan grote problemen veroorzaken.
  • Je hoeft geen inzage te geven in je hele medische dossier. Geef alleen toestemming voor inzage in de relevante delen ervan.
  • Ben je erfelijk belast, maar is bij jou geen kanker geconstateerd, dan hoef je de resultaten van een erfelijkheidsonderzoek niet te melden als het te verzekeren bedrag lager is dan 268.125 euro.
  • Als je al eens afgekeurd bent bij een aanvraag, dan moet je dat bij een volgende aanvraag melden. Maak je gebruik van de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat, dan geldt het niet als afgekeurd zijn, wanneer een verzekeraar geen voorstel doet.

ICZ

Gebruikmaken van Overlijdensrisicoverzekering Op Maat is de eenvoudigste manier om een ORV af te sluiten. Er is echter ook een alternatief. Je kunt ook een aanvraag indienen bij het ICZ, het Instituut voor Chronisch Zieken. Dat onderzoekt je aanvraag en indien mogelijk ontvang je via hen dan een voorstel voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

(Bron: independer.nl)