Ga je deze winter met de auto naar het buitenland? Of ga je op skivakantie met de auto? Vergeet dan niet om winterbanden te plaatsen. In een aantal landen zijn winterbanden verplicht.

Als je tussen 1 november en 15 april naar Oostenrijk gaat, moet je auto voorzien zijn van winterbanden. Dit is ook zo als je in deze periode door bepaalde gebieden in Italië rijdt. In Noorwegen, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk zijn winterbanden weer verplicht als het sneeuwt, als er ijzel op de weg ligt of als de wegen glad zijn. Als je dan betrokken raakt bij een ongeluk en met zomerbanden rijdt, loop je het risico om medeaansprakelijk te worden gesteld. Je krijgt (een deel van) de schade dan niet vergoed.

In ons land is het niet verplicht om je auto te voorzien van winterbanden. Toch is het verstandig om ze te gebruiken. Deze zijn veiliger als het sneeuwt of regent en als het kouder is dan 7 graden.

Meer grip op de weg

Winterbanden zijn veiliger dan zomerbanden. Hiermee heb je meer grip op de weg. Dit komt, omdat ze een ander profiel hebben en van een zachtere soort rubber zijn gemaakt. Je auto staat sneller stil als je ineens moet remmen. Als je de winterbanden de helft van het jaar gebruikt dan rijd je ook minder met je zomerbanden. Hierdoor kun je ruim zes jaar met je banden doen. Als je je zomerbanden het hele jaar op je auto laat zitten, kan je deze maar 3 jaar gebruiken. Eigenlijk ben je dus veel voordeliger uit als je zowel winter- als zomerbanden gebruikt. En je gaat veel veiliger op pad.

Goed verzekerd de weg op

Naast de goede banden is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed verzekerd bent. Zonder een autoverzekering mag je niet eens rijden. Met een passende autoverzekering wordt de schade die je aan anderen veroorzaakt vergoed. Op zoek naar een goede én voordelige autoverzekering? Dan vind je deze hier. Vergelijk eenvoudig de verschillende autoverzekeringen en maak je keuze.

Bron: OHRA.nl