Wanneer we een dierbare verliezen zullen we hem of haar missen. Dat missen wordt niet minder, er komt elke dag een nieuwe bij die je door moet komen zonder hem of haar. Stilstaan bij het verlies kan dan troost bieden. Dat kan op veel manieren, een aantal daarvan bieden we hier aan ter inspiratie.

Een ster aan de Sterrenhemel

Uitvaartverzekeraar en -verzorger Monuta biedt iedereen de mogelijkheid om een digitale ster te plaatsen aan een sterrenhemel, te nagedachtenis aan een overleden dierbare. Die ster kunnen zij vervolgens delen via facebook of twitter, of gebruiken als online rouwadvertentie of familiebericht.

Bezoek een bijzondere plek

Je kunt de overledene gedenken door het bezoeken van een bijzondere plek. Dat kan zijn graf zijn of de plek waar zijn of haar as is uitgestrooid, maar ook een speciale plek uit jullie gezamenlijke verleden. Dat kan een restaurant zijn, een park of bijvoorbeeld een terugkerend evenement dat jullie altijd samen bezochten.

Maak iets af waar de overledene mee bezig was

De dood komt zelden of nooit gelegen. Meestal is er wel iets waar de overledene nog mee bezig was, zoals de schuur opruimen of het opknappen van een meubelstuk. Maak het voor hem of haar af, dan is het iets wat jullie samen nog gedaan hebben. Of doe iets wat de overledene nog op zijn bucketlist had staan.

Maak van kleding iets moois

Aan kleding zit vaak een levendige herinnering aan de overledene vast. Maak van favoriete kledingstukken een quilt of een lappendeken. Het zal een mooie, blijvende herinnering zijn.

Laat een tatoeage zetten

Als je ervan houdt is een tatoeage een mooie blijvende herinnering aan je dierbare. Vaak laten mensen iets kleins tatoeëren, bijvoorbeeld een bloem of een vlinder, een pijp als de overledene die graag rookte, of een tekst in zijn of haar handschrift.

Schrijf een brief

Als er nog iets is dat je had willen zeggen tegen de overledene, schrijf dat dan op in een brief. Dat kan helpen je verlies te verwerken. Je kunt die brief bewaren, maar hem bijvoorbeeld ook oplaten aan een wensballon of versturen met flessenpost.

Maak een WhatsApp groep

Je bent niet de enige die de overleden mist. Troost elkaar door herinneringen op te halen via een WhatsApp groep. Dat is een laagdrempelige en handige manier om al die fijne momenten te delen.

Haal samen herinneringen op

Kom bij elkaar om te praten over je dierbare. Bekijk samen oude foto’s of ga iets doen wat jullie altijd samen met hem of haar deden. Speciaal voor kinderen zijn dit mooie momenten om herinneringen te delen.

Doe iets wat de overledene graag deed

In Mexico wordt bij het afscheid van een overledene zijn lievelingseten gekookt. Zo kun je ook luisteren naar zijn of haar favoriete muziek, een boek lezen of een favoriet gezelschapsspel spelen.

Richt een herinneringshoekje in

Kies een speciaal plekje om dierbare spullen, foto’s en andere herinneringen aan de overledene bij elkaar te zetten. Zet er een kaarsje of een bloemetje bij. Zo’n huisaltaartje is een mooie plek om even je dierbare te gedenken.

(Bron: monuta.nl)