In opdracht van uitvaartorganisatie Yarden voerde het TNO onlangs een onderzoek uit naar de veiligheid van resomeren, een nieuwe vorm van lijkbezorging. Resomeren zou een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren kunnen worden. Op dit moment is resomeren in Nederland echter nog niet toegestaan, maar in de toekomst komt hier wellicht verandering in.

Wat is resomeren?

Resomeren wordt ook wel bio-cremeren genoemd. Met behulp van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder hoge druk en met een hoge temperatuur afgebroken. Bij een gewone crematie blijven er asresten over. Bij resomeren wordt het lichaam afgebroken tot een vloeistof en een poeder.

Veilig en duurzaam

Uit eerder onderzoek van TNO bleek al dat resomeren een duurzaam alternatief is voor begraven en cremeren, het milieu wordt minder belast. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt tevens dat resomeren als methode in Nederland veilig kan worden uitgevoerd. In een rapport dat is aangeboden aan minister Ollongren staat dat resomeren volgens de huidige wetgeving als een veilige methode gezien kan worden. Hiermee zijn de eerste stappen naar een verandering in de Wet op de Lijkbezorging gezet.

Wet op de Lijkbezorging

Op dit moment zijn er slechts drie opties waaruit men kiezen voor een overleden persoon. De meeste mensen kiezen ervoor om zich te laten begraven of cremeren. Een kleine groep mensen doneert zijn lichaam aan de wetenschap. Resomeren is volgens de Nederlandse wetgeving nog niet mogelijk. Minister Ollongren stelt echter dat deze nieuwe onderzoeksresultaten daar wellicht verandering in kunnen brengen.

Wetswijziging noodzakelijk

Yarden vindt resomeren een duurzame en respectvolle methode en denkt dat veel mensen zouden kiezen voor deze manier van lijkbezorging. Het onderzoek is dan ook een eerste aanzet geweest om de Tweede Kamer in beweging te krijgen. Yarden is voor een grote mate van keuzevrijheid omtrent de uitvaartwensen en hoopt dat de overheid klaar is voor een volgende stap. De Wet op de Lijkbezorging zou moeten worden aangepast zodat mensen ook voor resomeren kunnen kiezen. Tot nu toe zijn er nog geen concrete toezeggingen gedaan, maar wellicht wordt resomeren in de toekomst ook in Nederland mogelijk.