Overstappen naar een andere energieleverancier was nog nooit zo eenvoudig als nu. Steeds meer mensen doen het daarom ook. En het blijkt te lonen: gemiddeld bespaarde een huishouden in 2015 80 euro op de energiekosten.

Hoe werkt overstappen?

Simpel. Dat is het korte antwoord op deze vraag. De service die de energieleveranciers bieden op dit gebied is groot. Je meldt je aan en zij verzorgen verder de hele procedure, inclusief het afmelden bij je huidige energieleverancier. Je hebt er bijna geen omkijken naar. Het enige dat je nog kunt verwachten is een telefoontje van de leverancier die je verlaat. Hij zal proberen je met een interessante aanbieding te verleiden om toch te blijven. En waarom zou je dat dan niet doen, als de aanbieding goed is? De kwaliteit van alle aanbieders is nagenoeg gelijk. Dus goedkoop is in het geval van energie geen duurkoop.

Waaruit bestaat je energierekening?

Om goed in staat te zijn om alle energieleveranciers te vergelijken met elkaar, moet je eerst weten hoe je energierekening in elkaar zit. Die bestaat meestal uit vier delen:

  • De leveringskosten voor gas en elektriciteit. Dit bedrag bepaalt ongeveer 42% van je totale energiekosten. Er is geen prijsverschil tussen grijze en groene energie.
  • Netwerkkosten voor beheer van het netwerk en transport van de energie. Dit zijn vaste kosten, die je niet kunt beïnvloeden. Ze vormen ongeveer 17% van je totale uitgaven voor gas en elektriciteit.
  • Belastingen en andere heffingen van de overheid. De meeste hiervan zijn afhankelijk van je verbruik. Gemiddeld vormen ze 41% van de totale uitgaven voor energie.
  • Overige kosten. Deze post is verwaarloosbaar klein tegenwoordig. Hij behelst hooguit wat administratiekosten.

Uit de opsomming hierboven blijkt dat je op twee manieren kunt bezuinigen op energie: door minder te verbruiken en door te kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Minder verbruiken kan door bewuster gebruikmaken van verwarming en warm water, apparaten uitzetten enzovoort. De goedkoopste aanbieder vind je door ze goed met elkaar te vergelijken.

Energieaanbieders vergelijken

Via de website ikvergelijk.nu kun je op een overzichtelijke manier alle aanbieders van energie vergelijken. Dat werkt heel eenvoudig: je vult je postcode en huisnummer in, je gezinssamenstelling en je voorkeuren voor het soort stroom. Dan druk je op de knop ‘vergelijken’ en er verschijnt een lijst met aanbieders, inclusief de energietarieven die iedere aanbieder in rekening brengt. Click je op de link ‘meer informatie’, dan krijg je een compleet overzicht van de opbouw van je premie, volgens de vier hierboven beschreven punten. De service gaat zelfs zover, dat je vanaf de site direct een contract kunt afsluiten. Simpel, dus.

Bron: Nu.nl