Als alle huishoudens in Nederland regelmatig de tarieven voor de levering van energie vergelijken en overstappen naar een goedkopere leverancier zou ze dat collectief miljoenen opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau.

200 tot 400 miljoen per jaar

Meer dan de helft van de huishoudens (54%) is volgens het onderzoek de laatste vijf jaar niet overgestapt naar een andere energieleverancier. Een klein rekensommetje leert dat ze daardoor veel geld laten liggen. Stel dat per huishouden op jaarbasis 50 à 100 euro bespaard zou kunnen worden, dan betekent dat dat deze huishouden jaarlijks 200 tot 400 miljoen euro te veel betalen voor hun energie.

Waarom stappen we niet over?

Vooral ouderen blijken honkvast te zijn. Ze zitten goed bij hun huidige energieleveranciers, zeggen ze in de meeste gevallen. Sommigen voeren ook aan dat ze energieleveranciers vergelijken ingewikkeld vinden of dat ze bang zijn dat het overstappen niet goed gaat en veel tijd kost. Die angst is echter ongegrond. Energieprijzen vergelijken is op een website als Ikvergelijk.nu heel eenvoudig, net als overstappen. De energieleveranciers zitten te springen om nieuwe klanten en regelen daarom alles zelf.

De ware reden dat veel mensen niet overstappen moet volgens het onderzoek worden gezocht in het menselijk brein. Dat houdt niet van veranderingen en verzint daarom allerlei redenen om te rechtvaardigen dat de bestaande toestand niet veranderd wordt. Gedragswetenschappers noemen dit de status-quo-bias en de confirmation-bias. Onze hersenen houden ons als het ware voor de gek.

Wat valt er te verdienen?

Als we ons niet zo voor de gek zouden laten houden dan zouden we flink wat geld kunnen besparen. De 50 à 100 euro die in bovenstaand rekensommetje genoemd worden zijn een heel voorzichtige schatting. In veel gevallen kan het voordeel oplopen tot wel 200 euro per jaar. Dat komt omdat leveranciers zo graag nieuwe klanten willen, dat ze die lokken met lage tarieven, kortingen en welkomstgeschenken. Je huidige leverancier vergelijken met andere aanbieders kan dus zeker de moeite waard zijn.

Bron: Telegraaf.nl