Als je een uitvaartverzekering afsluit ga je vanaf dat moment premie betalen. In veel gevallen heb je de keuze uit diverse betalingstermijnen: je kunt per maand betalen, per half jaar of per jaar. Betaling per jaar is iets goedkoper dan betaling per maand.

Voor- en nadelen

Of je de premie voor je uitvaartverzekering nu per maand of per jaar betaalt, beide opties hebben voor- en nadelen. Betaal je per jaar, dan ben je iets goedkoper uit. Verzekeraars vinden hetnamelijk fijn om de hele jaarpremie in een keer te ontvangen. Het scheelt ze administratiekosten. Daar staat tegenover dat er dan in één keer een flink bedrag van je rekening afgeschreven wordt. Betaling per maand gaat geleidelijker, maar is dan weer iets duurder. Zeker als je een uitgebreide verzekering hebt met bijvoorbeeld een flink vrij te besteden bedrag kan het fijn zijn om niet ineens een groot bedrag voor je premie op te hoeven hoesten.

Niet alle aanbieders van uitvaartverzekeringen bieden de mogelijkheid om de premie per jaar te betalen. Dat is wel iets om in de gaten te houden als je uitvaartverzekeringen gaat vergelijken. De korting die je krijgt bij betaling per jaar varieert ook per verzekeraar.

Nog een optie: de koopsom

Wil je helemaal geen rompslomp met premiebetalingen en heb je voldoende spaargeld? Dan is het een optie om alle premies voor de gehele looptijd in een keer te betalen. Het totale premiebedrag is dan een stuk lager. Denk wel aan een de fiscale aspecten. Je koopsompolis wordt namelijk belast in box 3. Voor een uitvaartverzekering krijg je hierbij wel een extra vrijstelling van ongeveer € 7.000. Een koopsom kun je nemen bij uitvaartverzekeringen met een beperkte looptijd voor de premiebetaling. Normaal zou je daarvoor premie betalen tot je 65 of 70 jaar bent. Houd rekening met die eindleeftijd bij het bepalen van je voordeel. Bij verzekeringen waarbij je levenslang premie betaalt is het afsluiten van een koopsom meestal niet mogelijk.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Er valt dus heel wat te vergelijken op het gebied van uitvaartverzekeringen, ook met betrekking tot de premiebetaling. Kijk goed welke verzekeringen de opties bieden die je wilt onderzoeken en houd ook rekening met eventuele fiscale gevolgen. Dan vind je zeker de uitvaartverzekering die voldoet aan jouw voorkeuren.