Elk jaar verzamelt het Verbond van Verzekeraars gegevens over het aantal ongevallen in het verkeer en de daaruit voortvloeiende claims. Hiermee kunnen ze bekijken in hoeverre bepaalde leeftijdsgroepen zich gedragen in het verkeer en zo nodig de premies van de autoverzekering daarop aanpassen. Vorige week werd een eerste Risicomonitor Verkeer door het Verbond gepubliceerd. Het rapport toonde ons een daling van particuliere schadeclaims in 2014 ten opzicht van het jaar daarvoor. Kregen de verzekeraars in 2013 meer dan 483.000 schadeclaims ingediend, in 2014 daalde dat naar 462.000. Het Verbond laat deze onderzoeken niet voor niets uitvoeren. Onze verzekeringspremie is onder meer aan deze gegevens gerelateerd. Hoe minder vaak dat we een ongeval claimen hoe gemakkelijker een verzekeraar je een goedkope autoverzekering aanbiedt.

Aanrijdingen auto’s met fietsers steeg afgelopen jaren

Het blijft moeilijk voor fietsers en automobilisten om zonder kleerscheuren het wegennet te delen. Registreerden verzekeraars in 2010 een kleine 9700 aanrijdingen van auto’s met fietsers, in 2014 was dit gestegen naar 10.400. Dat zijn er toch zo’n 700 meer. De grootste pieken daarin worden waargenomen na de vakanties. Waarschijnlijk zijn we dan nog niet helemaal het vakantiegevoel kwijt en letten wat minder goed op wat er gebeurd in onze omgeving. Ook aan het begin van het schooljaar wordt, met name onder fietsende brugklassers, een stijging van kleine verkeersongevalletjes waargenomen.

Ongeval is van invloed op je premie autoverzekering

Als automobilist zijnde doe je er vanzelfsprekend alles aan om een aanrijding met een fietser of voetganger te voorkomen. Ook al kijk je nog zo goed uit, als je medeweggebruiker dat niet doet, is een botsing soms niet te voorkomen. Gelukkig zijn we over het algemeen goed verzekerd en vergoed de verzekeringsmaatschappij de schade. Wanneer je door een ongevalletje echter terug wordt gezet op de bonus-malusladder ga je een hogere verzekeringspremie betalen dan je eerst deed. Heb je een of meerdere keren een akkefietje gehad waarbij de verzekering aan te pas moest komen ben je hoogst waarschijnlijk zelfs flink meer gaan betalen. Om dan toch nog op te kunnen besparen op de autoverzekering doe je er verstandig aan zo eens in de zoveel tijd je autoverzekering te vergelijken met die van andere maatschappijen.

Ikvergelijk.nu heeft de autoverzekeraars overzichtelijk voor je gerangschikt waardoor je snel de voor jou meest goedkope autoverzekering vindt.

Bron: Telegraaf.nl