Energie is duur en steeds meer mensen komen, met name in de winter, in de financiële problemen vanwege de hoogte van hun energierekening. Ondanks dat de Overheid flink zijn best doet om ons middels tv spots en met de introductie van slimme meters energiebewuster probeert te maken wil dat nog niet echt lukken. Een onderzoek wat onlangs, in opdracht van energieleverancier E.ON, werd uitgevoerd toont aan dat een verminderde financiële welstand de voornaamste reden is om bewuster met energie om te gaan. Dus pas wanneer we echt in de problemen komen gaat de thermostaat wat eerder laag en doen we de koelkastdeur wat sneller dicht. Ook voor de opwekking van onze eigen groene energie staan we niet echt in de rij. Slechts 6% van heeft zonnepanelen op het dak en 3% beschikt over een zonneboiler. En dat terwijl de zon toch elke dag voor niets opkomt.

Veel meer mensen dan we zo op het eerste gezicht denken kampen in ons land met serieuze betalingsproblemen. Na de voedselbank, de speelgoedbank en de kledingbank is er nu ook een Energiebank in het leven geroepen. Het initiatief voor de nieuwe hulpinstantie komt van netwerkbedrijf Alliander, Humanitas, Voedselbank Arnhem, de gemeente Arnhem en welzijnsorganisatie Rijnstad. De Energiebank is opgericht in stichtingverband en zodoende afhankelijk van donaties en vrijwilligers.

Energiebank Nederland heeft zijn eerste deuren geopend in Arnhem, maar de opzet is dat met 2016 er door heel het land hulp komt voor huishoudens die de huidige hoge energieprijzen niet op kunnen brengen. Voorlopig is men begonnen met een groep van de meest noodlijdende gezinnen een bedrag variërend van 50 tot 80 euro per maand korting te verstrekken op hun energierekening. Dit voor een tijdsbestek van 6 maanden. Daarnaast worden de huishoudens vertrouwd gemaakt met energiemonitoring, energieprijzen vergelijken en krijgen ze direct bespaaradvies van energiecoaches om ervoor te zorgen dat ze de energierekening omlaag kunnen krijgen.

Doel is mensen energie bewuster te maken.

Het klinkt als een leuke bijdrage in de onkosten die 50-80 euro per maand. Maar het is bij de gemeente Arnhem niet de bedoeling om mensen die niet met geld om kunnen gaan te pamperen. Daarom ook de begeleiding van de energiecoaches. Deze moeten de mensen gaan leren dat het vergelijken van energie de moeite waard is en ook dat je met een klein beetje meer opletten fors kan besparen op je energierekening. Volgens de gegevens van de Energiebank Nederland leven er, mede door de hoge energietarieven, zo rond de 750.000 huishoudens tegen de armoedegrens aan. Wethouder Gerrie Elfrink, die de portefeuille armoedebestrijding in beheer heeft, zegt “ het is jammer dat het nodig is, maar dat is het wel. Ik hoop dat mijn collega wethouders in het land dit initiatief eveneens zullen omarmen”.

Het nieuwsbureau Energeia meldt dat Robin Energie en Energieflex inmiddels belangstelling hebben getoond voor het initiatief. Beide maatschappijen hebben een grote groep energieafnemers die kampen met betalingsproblemen. Energieflex hanteert momenteel een prepaidsysteem, maar constateert dat een hoog aantal klanten het eigenlijk niet kunnen opbrengen om telkens weer voldoende tegoed te waarderen. Robin Energie heeft toegezegd direct met de Energiebank in zee te gaan zodra blijkt dat het een structurele oplossing aan de problemen biedt.

Bron: Nu.nl