Met de auto op vakantie
Allemaal hebben we de laatste jaren aan den lijve ondervonden wat een financiële crisis inhoudt. Het heeft er toe geleid dat we ons meer en meer zijn gaan richten op mogelijkheden om te besparen. De thermostaat gaat een uurtje eerder omlaag, we nemen de tijd om autoverzekeringen te vergelijken en maken een rekensommetje of het niet voordeliger is om met de eigen auto op vakantie te gaan.

Afhankelijk van het land waar je naartoe of doorheen reist doe je er verstandig aan een lijstje te maken van administratieve zaken die je van te voren even naloopt. Je gaat een stuk relaxter op vakantie als je niet alleen weet wat je plichten zijn in het buitenland maar vooral ook je rechten. Zijn er afwijkende regels betreffende de autoverzekering? Hoe zit het met de regelgeving voor een aanhanger of caravan en wat als er een ander achter het stuur van jou auto zit? 99 Van de 100 keer gebeurt er niets maar het zal je maar net overkomen, een ongelukje en dan sta je daar in een land waar alles er net een beetje anders aan toegaat.

Op sites van verzekeraars als OHRA, FBTO en Centraal Beheer kan je terecht voor specifieke informatie over wat er in de meeste landen verplicht is. Zij staan trouwens ook bovenaan wanneer het gaat om goedkope autoverzekeringen. Maar dat terzijde. Als het goed is heb je zaken als veiligheidsvestjes, verbandtrommel, brandblusser en een gevarendriehoek standaard in je auto liggen. Toch raden we je aan ze even na te lopen voordat je op vakantie gaat. Zo is bij sommige landen een veiligheidsvestje alleen voor de bestuurder voldoende maar er zijn ook landen die er voor elke inzittende een willen.

Dan hebben we ook nog enkele landen die wat afwijkende regels hanteren. Zo wil Portugal niet dat je fietsen of andere zaken achter of op de auto meeneemt en eist Spanje een speciale gordel wanneer je de hond op de achterbank vervoert. Kleine dingetjes waar je niet direct bij stilstaat maar het zeker niet waard zijn om er een boete voor te krijgen.

Groene kaart, autobahnvignetten en milieustickers
Binnen de EU ben je niet verplicht de groene kaart bij je te hebben maar we raden je aan hem wel mee te nemen. Alle bijzonderheden van de auto plus je verzekeringsgegevens staan er in meerdere talen op. Voor een ambtenaar ter plaatse heb je meteen alles wat hij weten wilt overzichtelijk bij elkaar. Achterop de groene kaart kan je vinden in welke landen je autoverzekering niet geldig is. Mocht je ooit plannen hebben om met de auto naar een van die landen te rijden hou daar dan rekening mee bij de verzekeringsaanvraag. Probeer op voorhand te besparen op je autoverzekering door niet meteen de goedkoopste te nemen maar kies er een met die speciale extra buitenlanddekking.

Oostenrijk en Zwitserland werken met een autobahnvignettensysteem en Duitsland ziet graag dat je een milieusticker op je voorruit plakt. Je bespaart je een hoop vakantiestress door ze van te voren in Nederland al aan te schaffen. Mocht dat niet lukken kan je de autobahnvignetten alsnog bij de grensovergangen bekomen en de milieustickers bij de grotere Duitse garagebedrijven.

Tolbadges en blaastestjes voor Frankrijk
Frankrijk heeft als enig Europees land de regel ingevoerd dat je zelf 2 blaastestjes bij je moet hebben. Je kan de testjes in Frankrijk bij elk groter benzinestation en de drogisterijen aanschaffen. Tevens staat het land al jaren bekend om zijn tolwegen. Gelukkig hoeven we nu niet meer in kilometerslange files te wachten totdat we er op mogen. Met een tolbadge achter je vooruit kan je moeiteloos overal doorrijden en daarnaast verkrijg je er toegang tot veel parkeergarages en -terreinen mee.