De drie grootste energieleveranciers van Nederland hebben de vaste gasprijs drastisch verlaagd. De gasprijzen van Vattenfall en Essent blijven nog maar net boven de bodemprijzen uit 2016. De gemiddelde vaste gasprijs van Eneco gaat echter door die bodemgrens heen en is lager dan ooit tevoren. De oorzaak van deze prijsverlaging is met name de warme winter, maar ook het Coronavirus en de economische gevolgen van de virusuitbraak zorgen voor een verlaging van de gasprijs.

Historisch lage vaste gasprijs bij Eneco

De nieuwe vaste gasprijzen die Eneco hanteert, zijn historisch laag te noemen. Wie een éénjarige energiecontract afsluit voor gas betaalt nu 1,75 eurocent per m³ minder dan de bodemprijs uit 2016 – exclusief overige kosten zoals btw en belastingen. De prijs ligt nu zelfs 39% lager dan het recordbedrag in november 2018. Wie een driejarig energiecontract afsluit bij Eneco betaalt 0,053 cent minder dan in 2016. De gasprijzen van Essent en Vattenfall zijn de laagste vaste gasprijzen sinds drie jaar, maar blijven nog wel boven de bodemprijs van 2016.

Warme winter en virusuitbraak oorzaak historisch laag vast gastarief

De winter van 2019/2020 is met een gemiddelde temperatuur van ruim boven het vriespunt uitzonderlijk warm geweest. Doordat de temperaturen relatief hoog bleven, is er fors minder gas gebruikt dan normaal het geval is. Daarnaast zijn de economische gevolgen van de virusuitbraak ook van invloed op het energiegebruik. Als bedrijven de activiteiten staken, gaat het energiegebruik omlaag.

Het lage energiegebruik heeft direct positieve gevolgen voor de consument. Aangezien de gasprijzen historisch laag zijn, is dit een uitgelezen moment om een eenjarig vast energiecontract af te sluiten. Zo profiteer je langere tijd van dit historisch lage vaste gastarief.

Energierekening ook lager door afschaffing gasregiotoeslag

DNaast de lage gastarieven zorgt ook de afschaffing van de gasregiotoeslag voor een lagere energierekening. Een aantal energieleveranciers rekende een toeslag over de levering van gas die bepaald werd door de afstand tot de aardgasbron in Groningen. Vanaf 1 januari 2020 is het niet langer toegestaan om een gasregiotoeslag toe te passen. In de praktijk zullen niet veel mensen het wegvallen van de toeslag merken op de energierekening. De meeste energieleveranciers maakten hier namelijk al geen gebruik (meer) van.