Heb je een uitvaartverzekering? Dan moet je deze opgeven bij de Belastingdienst. Aangezien verzekeraars sinds vorig jaar de waarde van de polissen moeten opgeven bij de fiscus, kan de Belastingdienst controleren of je een uitvaartverzekering hebt.

De Belastingdienst wil weten wat de waarde is van je vermogen. Als je kapitaal opbouwt om je uitvaartkosten te dekken, moet je dit opgeven in box 3 bij de belastingaangifte. Dit betekent dat je moet opgeven dat je een uitvaartverzekering hebt. Deze regel geldt ook voor andere levensverzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering. De premie die je maandelijks voor de premie betaalt, is niet aftrekbaar in box 1.

Verschil tussen overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is weer anders dan een uitvaartverzekering. Het grote verschil is dat een overlijdensrisicoverzekering een bepaalde looptijd heeft. Dit is niet zo bij een uitvaartverzekering. Bovendien dekt een overlijdensrisicoverzekering vaak meerdere risico’s.

Alle kapitaal- en naturaverzekeringen

Veel verzekeraars maken een onderscheid tussen kapitaalverzekeringen en naturaverzekeringen. Dit doet de Belastingdienst niet. Bij levensverzekeringen bedoelt De Belastingdienst alle kapitaal- en naturaverzekeringen. Volgens de fiscus is een naturaverzekering ook kapitaal. Ook als je een naturaverzekering hebt, moet je deze dus opgeven in box 3. Heb je een uitvaartverzekering afgesloten die in natura of in geld uitkeert bij overlijden? Dan moet je deze opgeven in box 3, bij de bezittingen. In deze box moeten ook de schulden, beleggingen, een tweede huis en spaargeld worden vermeld. Voor alle uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen geldt dat je deze bij de aangifte moet opgeven in box 3. Dit is alleen zo als je boven het vrijgestelde bedrag uitkomt.

Het heffingsvrije vermogen

Een deel van je vermogen, minus de schulden, is vrij van heffingen. In 2018 mag je 30.000 euro aan vermogen hebben zonder dat je hierover belasting moet betalen. In 2017 was dit 25.000 euro. Je hoeft je uitvaartverzekering niet op te geven als je met een of meerdere levensverzekeringen een bedrag had opgebouwd tot 7033 euro. Als je boven dit bedrag uitkomt, moet je het gehele verzekerd bedrag wel opgeven.

Pak je uitvaartpolis erbij

Weet je niet wat de waarde is van je uitvaartverzekering? Pak je uitvaartpolis er dan bij. Hierin staat het verzekerd bedrag vermeld. Of vraag het aan je uitvaartverzekeraar. Die moet de waarde zelf ook opgeven bij de Belastingdienst.

Bron: Businessinsider.nl