EU-lidstaten zouden elkaar moeten helpen bij energietekorten of storingen, volgens de Europese Commissie. Deze stelling is in de vorm van een ‘solidariteitsbeginsel’ opgenomen in een nieuw gepresenteerd energiepakket.

Het solidariteitsbeginsel

Hoofdmoot van het nieuwe energiepakket is een zogenaamd solidariteitsbeginsel. Hierin stelt de Europese Commissie dat de leden van de Europese Unie elkaar zouden moeten helpen met de energievoorziening wanneer deze in gevaar is. Zo moet je denken aan het voorzien van ziekenhuizen of huishoudens van stroom tijdens een storing of energietekort. Ook moeten de lidstaten beter gaan communiceren en worden er verbeteringen doorgevoerd in de energie-infrastructuur.

Ook wil de Commissie dat lidstaten overeenkomsten op het gebied van energie met derden eerst voorleggen aan de Europese Commissie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contracten voor de levering van gas met het buitenland, die nadelig kunnen uitpakken voor andere lidstaten. “Het is van belang dat er een eerlijk speelveld is”, aldus EU-commissaris van milieu, Miguel Arias Cañete.

Nooit meer een gascrisis zoals in 2006 en 2009

De voorgestelde regels, die door de Britten al als “te vergaand” worden bestempeld, zijn een reactie op de gascrisis van 2006 en 2009. In die jaren zaten in Europe miljoenen huishoudens zonder gas toen Rusland ‘de kraan dichtdraaide’.

Omdat er nog steeds spanningen bestaan aan de Europese oostgrens en met de invasie van de Krim nog vers in het achterhoofd, heeft de commissaris een duidelijke boodschap: “Dit probleem gaat niet vanzelf weg. Door solidair te zijn en onze buurlanden bij te staan in tijden van crisis kunnen we dergelijke situaties in de toekomst voorkomen.”

Energiebesparing volgens het energiepakket

Energiebesparing is een ander belangrijk punt in het energiepakket. Elke procent gas die er bespaart wordt zorgt namelijk voor 2,6 procent minder import van buiten de EU. Omdat maar liefst de helft van de energie in de EU wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van huizen en ondernemingen is dit een sector waar de Commissie veel van verwacht.

“90 Procent van de woningen in de EU is niet energie efficiënt en maakt bijvoorbeeld gebruik van verouderde boilers”, aldus de commissaris. De Commissie wil dat de EU in de vorm van subsidies en voorlichtingscampagnes dit percentage in de komende jaren flink omlaag brengt. Goed nieuws voor consumenten, want energiekosten zijn veelal na de huur of hypotheek een van de grootste kostenposten.

Energie besparen of energie vergelijken?

Hoewel het besparen van energie een duidelijk positief effect op je maandelijkse energiekosten heeft, is er voor veel consumenten ook veel te halen door energieprijzen te vergelijken. Hoewel de opwekking van energie kan verschillen, is de stroom die uit het stopcontact komt altijd hetzelfde. Hogere energie tarieven betalen is dus eigenlijk nergens voor nodig.

Ga je energie vergelijken? Maak dan simpelweg de keuze tussen grijze of groene energie, geef je adres en gebruiksgegevens in en binnen minuten heb je een compleet overzicht van prijzen en contracten. Dan is het een kwestie van energieleveranciers vergelijken, het aantrekkelijkste aanbod kiezen en overstappen.

Bron: Nu.nl