Daar doe je het toch voor, of niet? Onderzoek heeft uitgewezen dat de grootste drijfveer om energiebewust te leven anno 2015 de financiën zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd door E.ON onder een groep van duizend Nederlanders. Waar in 2012 het percentage dat bereid was daadwerkelijk energiebewuster te gaan leven op 18% stond was dat in 2014 gestegen tot 94%. Nu tegen het einde van 2015 staat dit percentage op 78%. Van de consumenten die wél op hun energieverbruik zijn gaan letten geeft 95%, aan dit in eerste instantie niet uit milieuoogpunt te doen maar vanwege de voortdurende stijgingen van de energietarieven.

De meeste van ons Nederlanders ervaren het energieprijzen vergelijken als een vervelend karweitje. We ontzien het om voor die paar tientjes per jaar dat het kan opleveren een vergelijkingssite als ikvergelijk.nu te raadplegen. We doen in die tijd liever een spelletje. Dat is jammer want wanneer je je een beetje inleest in de materie van energieleveranciers, grijze en groene energie en de energieprijzen zal je zien dat het niet bij die paar tientjes besparing per jaar hoeft te blijven. Uit de eerdere onderzoeken van E.On kwam ook naar voren dat velen van ons niet goed weten hoe ze op energie besparen moest, terwijl men het wel een leuke uitdaging zou vinden.

Energie besparen begint bij jezelf

Sommige zaken zijn we allemaal wel van op de hoogte. Zo is de besparende douchekop erg populair en ook woningisolatie, dubbel glas en de automatische thermostaat zijn vandaag de dag vanzelfsprekend onderdeel van onroerende goed. Het is dus niet dat we helemaal niets doen. Iets wat je door de nog altijd hoge maandelijkse energierekening misschien niet zou zeggen. Draai het eens om. Hoeveel zou je meer betalen als je die energiebesparende maatregelen niet had? Juist door wat extra tijd te besteden aan het vergelijk van energie, de aanbieders en de prijzen daarvan, tik je direct weer enkele tientjes terug je eigen portemonnee in.

Energie bespaartips

Kleine dingetjes misschien, maar ook die leveren je een besparing op zonder dat je er iets voor hoeft te laten of te investeren.

  • Laat apparaten niet 24/7 stand-by staan. Je kan ze uitzetten of een stand-by killer ertussen zetten.
  • Bewust ventileren. Geen ramen continu open laten staan of als de CV brand
  • Vaat-en wasmachine op kort programma en lagere temperatuur
  • Accu-opladers uit het stopcontact halen wanneer je ze niet gebruikt
  • Kamers die je niet gebruikt, minder verwarmen. Thermostaatkranen bieden hierin uitkomst
  • Ga het stookseizoen in met een goed afgestelde CV ketel

Tot slot nog enkele feiten; dat de voornaamste reden van onze energiezuinigheid de financiën is moge duidelijk zijn. Als we verder de percentages bekijken waarom we energiebesparend te werk gaan is dat 13% dit doet omdat zij dit van thuis zo hebben meegekregen en 5% denkt direct aan het milieu. De provincie Flevoland gaat hierin voorop. Daar is het percentage waar men als motief ‘het milieu’ opgeeft het hoogst en men is tevens zich het meest ervan bewust hóe men het best energie kan besparen.

Bron: Nu.nl