Na een jarenlange daling van de energietarieven moeten we in 2017 rekening houden met een lichte stijging. Dat verwacht de prijsvergelijker Pricewise na een rondvraag bij grote leveranciers als Essent, Eneco en Nuon.

20 euro per jaar

Consumenten met een variabel contract en een gemiddeld verbruik (3500 kWh stroom en 1500 m3 gas per jaar) zijn in 2017 ongeveer 20 euro duurder uit, zo is de voorspelling De afgelopen jaren daalden de energieprijzen voor hen juist met in totaal meer dan 200 euro. Wie in het bezit is van een variabel contract doet er goed aan te onderzoeken of overstappen vóór 1 januari naar een contract met vaste tarieven lucratief is.

Stijging inkoopprijzen

Energieleveranciers mogen hun prijzen twee keer per jaar aanpassen: op 1 januari en op 1 juli. De Zeeuwse leverancier Delta kondigde onlangs als eerste aan dat de tarieven licht zullen stijgen per 1 januari 2017. Als reden vermeldde Delta een stijging van de inkoopprijzen voor met name gas en de hogere netwerkkosten. De prijsontwikkelingen bij Delta gelden doorgaans als graadmeter voor de overige energieleveranciers.

Belastingen stijgen waarschijnlijk ook

Behalve de hogere inkoopprijzen zullen consumenten in 2017 ook een stijging van de indirecte kosten in hun portemonnee gaan voelen. Onduidelijk is nog hoeveel de belastingen zullen gaan stijgen, maar wel is al zeker dat we meer moeten gaan betalen aan de ‘opslag duurzame energie’, ongeveer € 17,50 per jaar. Naar verwachting zal onze totale energierekening volgend jaar 30 tot 40 euro hoger uitvallen als dit jaar.

Energieprijzen vergelijken

Nu de prijzen voor energie weer gaan stijgen loont het extra de moeite om de prijzen voor energie te vergelijken van de verschillende leveranciers. Overstappen gaat tegenwoordig eenvoudig, zonder dat er iets afgesloten en weer opnieuw aangesloten hoeft te worden. Op vergelijkingssites als Ikvergelijk.nu is het bovendien niet ingewikkeld om de energieleveranciers te vergelijken. Bovendien kun je er vaak online je overstap regelen. De concurrentie op de energiemarkt is nog steeds groot. Veel leveranciers proberen daarom klanten te binden met aantrekkelijke bonussen en premies.

Bron: Telegraaf.nl