Wanneer je al enige tijd schadevrije jaren op aan het bouwen bent is het een mooie manier om te besparen op je autoverzekering. Die besparing, die in de tientallen procenten kan lopen, kan je er echter ook van weerhouden om over te stappen naar een nieuwe autoverzekeraar. Die zorgen hoeven echter niet meer: Het opgeven van schadevrije jaren wanneer je overstapt naar een nieuwe verzekeraar is tegenwoordig namelijk stukken gemakkelijker dan vroeger.

Dankzij schadevrije jaren een goedkope autoverzekering?

Schadevrije jaren zijn een manier van je verzekeraar om je te belonen voor het niet verwikkeld raken in ongelukken. Dit heeft eigenlijk twee redenen: Wanneer je lang geen schade rijdt is de kans dat dit plotseling wel gebeurd kleiner dan bij iemand die recent wel schade veroorzaakt heeft én je hebt een extra financiële stimulans om voorzichtig te rijden. Hoe langer jij geen brokken maakt, hoe hoger de korting en deze loopt met tientallen procenten in rap tempo op tot een zeer interessant bedrag.

Je schadevrije jaren en overstappen, tot voor kort best ingewikkeld

Niet zo lang geleden was het nog zo dat jij als potentiële klant zelf verantwoordelijk was voor het doorgeven van je schadevrije jaren aan je nieuwe verzekeraar. Maakte je daar een fout in doordat je vaak simpelweg niet wist hoeveel schadevrije jaren je had, dan bestond de kans dat je af werd gewezen als klant óf meer premie betaalde dan nodig was.

Tot eind 2013 hield iedere verzekeraar er namelijk zijn eigen manier van communiceren op na wat betreft je schadevrije jaren. Sommige autoverzekeraars gaven elk jaar op je nieuwe polisblad netjes de jaren zonder schade door, maar er waren ook verzekeraars die het bij het vermelden van je korting hielden. Dit betekende dat je in sommige gevallen dus maar moest gokken hoeveel schadevrije jaren je nu daadwerkelijk had opgebouwd.

Schadevrije jaren sinds 2014 een stuk duidelijker

Vanaf 1 januari 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars echter besloten het anders aan te pakken. Iedere verzekeraar communiceert nu minstens een keer per jaar, bij je polisblad, bewijs van premiebetaling of je jaarlijkse nota het exacte aantal schadevrije jaren. Deze worden ook door iedere verzekeraar bij beëindiging van je verzekering op dezelfde wijze berekend.

Nieuw is ook dat je sinds 2014 niet alleen schadevrije jaren mee kan nemen wanneer je overstapt naar een nieuwe verzekeraar of verzekering, maar ook schadevrije maanden worden meegenomen. Stapte je voor 2014 een maand voor het aflopen van de maand over? Dan was je de voorgaande 11 maanden simpelweg kwijt.

Je schadevrije jaren mee naar je nieuwe verzekeraar

Met deze verbeteringen in de regelgeving rond schadevrije jaren is het voor jou als consument gemakkelijker geworden om over te stappen. Je hoeft immers niet meer te kiezen tussen je no claim korting en een goedkope autoverzekering. Je kan bijvoorbeeld bij Ikvergelijk.nu simpel je schadevrije jaren invullen en je autoverzekering vergelijken. Dit is vaak voldoende om in een kwestie van minuten tientallen, zo niet honderden euro’s per jaar te besparen!

Bron: Nu.nl