Duitse energiemaatschappij E.ON is niet blij met de kosten die het energiebeleid van de Duitse regering voor zijn onderneming met zich meebrengt. Grootste boosdoener is het streven om van kernenergie af te stappen, wat E.ON over de komende jaren miljarden zou kosten. Een domper die nog bovenop tegenvallende inkomsten dankzij lage energie tarieven komt.

De fallout van Fukushima

Toen in 2011 in het Japanse Fukushima een kerncentrale werd getroffen door een aardbeving én een tsunami, was dit wereldwijd aanleiding voor een hernieuwde discussie over kernenergie. In Duitsland zou Fukushima de regering doen besluiten om in versneld tempo kernenergie uit te faseren. Dat dit ook het bedrijfsleven voor allerlei kosten en problemen stelt staat president-commissaris Werner Wenning van E.ON sterk tegen: “De politiek en het bedrijfsleven zouden samen tot een acceptabele oplossing moeten komen.”

Het miljardenverlies van E.ON

E.ON worstelt al enige tijd met tegenvallende resultaten die zij vooral aan de lage energieprijzen wijten. De verliezen vormen een van de aanleidingen voor een serie reorganisaties waarbij het concern zijn gas- en kolencentrales in een nieuw bedrijf onderbrengt. Nadat de centrales die gebruik maken van fossiele brandstoffen in het beursgenoteerde Uniper zijn ondergebracht, zal E.ON zelf zich meer gaan richten op duurzaamheid en het eigen netwerk.

Wat te doen met de kerncentrales?

In eerste instantie zouden de kerncentrales van E.ON ook in Uniper ondergebracht worden, maar de onduidelijkheid over de kosten van het ontmantelen van de centrales hebben die plannen voor nu in de ijskast doen belanden. Een bron van frustratie voor Wenning: “De komst van de kerncentrales enkele decennia terug was een politiek gemotiveerde keuze, net zoals de huidige houding van de regering een politieke keuze is. Het is niet fair dat het bedrijfsleven vervolgens voor de rekening opdraait.”

Het effect van dalende energieprijzen

Hoewel het effect van de lage energie tarieven voor energieleveranciers als E.ON niet altijd even positief is, is het wel het perfecte moment om energie te vergelijken. De stroom of het gas die je verbruikt is immers altijd hetzelfde, dus waarom zou je niet voor de laagst mogelijke energieprijzen kiezen? Door bij vergelijkingssites als Ikvergelijk.nu energieleveranciers te vergelijken heb je snel een duidelijk overzicht van de tarieven en aanvullende voorwaarden van talloze leveranciers. Of je nu voor grijze of groene energie kiest, je weet binnen minuten welk contract het best op je wensen aansluit en daarbij de beste prijzen biedt.

Bron: Nu.nl