Uitvaartverzekeraar DELA is bezig met de bouw van het eerste elektrische crematorium. Dit crematorium komt in Groningen te staan. De crematieoven zal werken op groene stroom.

Voor een crematie is er gemiddeld 60 kubieke meter gas nodig. Dit komt neer op 140 douchebeurten. Met een elektrisch crematorium kan dus heel veel gas worden bespaart.

Geen verschil voor de crematie

Voor de crematie maakt het geen verschil of een crematieoven wel of niet elektrisch is. Een uitvaart hoeft verder niet te worden aangepast en kan volgens de wettelijke eisen, in waardigheid en met respect, worden uitgevoerd.

Efficiënter en milieuvriendelijk

DELA is de allereerste uitvaartorganisatie met een elektrische crematieoven. De uitvaartverzorger heeft het voorbeeld gevolgd van Zwitserland. Door de technische ontwikkelingen is elektriciteit veel efficiënter geworden dan gas. Bovendien is het ook nog eens milieuvriendelijk. Met de overstap naar elektrische ovens wordt de CO2-uitstoot verminderd en wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatneutraliteit.

Monuta en Yarden hebben ook interesse

Monuta en Yarden hebben ook interesse in deze nieuwe manier van cremeren. Zo overweegt Monuta al om een nieuw elektrisch crematorium te bouwen in Maastricht. Verder zijn er nog meer uitvaartorganisaties die in de toekomst een elektrisch crematorium willen, omdat dit veel beter is voor het milieu.

DELA wil geen gasovens meer

Als de bouw volgens de planning verloopt, is het nieuwe crematorium in Groningen eind 2019 klaar voor gebruik. Uitvaartorganisatie DELA is de eigenaar van twintig crematoria in ons land. In de toekomst zal de organisatie geen gasovens meer plaatsen in nieuw te bouwen crematoria. Bij de bestaande crematoria zal DELA kijken wat de best passende methode is.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een crematie

Er zijn steeds meer Nederlanders die aangeven om na hun overlijden te worden gecremeerd. Vijftig jaar geleden koos 86 procent van de mensen nog voor begraven. In 2001 was dit vijftig procent. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat ruim 65 procent van de Nederlanders kiest voor een crematie.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Wil je een uitvaartverzekering van DELA afsluiten? Vergelijk dan eerst de verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar. Dit doe je heel eenvoudig en snel met de vergelijker op Ikvergelijkonline.nl. Hier vergelijk je de uitvaartverzekeringen van diverse aanbieders, waaronder de verzekering van DELA.

Bron: NOS.nl / Duurzaambedrijfsleven.nl