De premies voor autoverzekeringen zullen omhoog moeten. Dat valt te concluderen uit een rapport van het CED, dat schades aan auto’s afhandelt. Hoewel het aantal schades maar weinig toeneemt en een stuk lager is als in 2010, keren de verzekeraars meer uit dan ze aan premies innen.

Computers op wielen

De reden hiervan moet gezocht worden in de ontwikkeling van auto’s. Het worden steeds meer rijdende computers. Dat zorgt ervoor dat de bedragen van individuele schadegevallen veel hoger uitvallen dan pakweg vijf jaar geleden. Het vervangen van een bumper of een koplamp was vroeger een kleine reparatie, nu is dat allemaal veel duurder door de technologie die eraan vastzit. Door alle elektronica worden auto’s ook steeds sneller total-loss verklaard. Losse onderdelen zijn er bijna niet meer en het vervangen van een hele computer-unit is vaak duurder dan de restwaarde van de auto.

WA-verzekeringen zijn verliesgevend

Dit alles heeft ertoe geleid dat de verzekeraars het afgelopen jaar € 1,09 aan kosten hadden ten opzichte van iedere euro die ze aan premie voor WA-verzekeringen ontvingen, zo becijferde het CED. In het verleden konden deze kosten nog gecompenseerd worden door de winst die behaald werd met allriskverzekeringen, maar ook dat lukt nu niet meer. Daarom is de verwachting dat de premies voor met name WA-verzekeringen zullen gaan stijgen.

Hogere premies voor de WA-verzekering van auto’s is ook wat De Nederlandse Bank als toezichthouder op de branche bepleit. Om te voorkomen dat verzekeraars in de problemen komen en misschien zelfs failliet gaan zal de consument meer moeten gaan betalen. Overigens wees een onderzoek van de Consumentenbond in 2015 uit, dat de premies al aan het stijgen zijn. 70 procent van de ondervraagden zei een hogere premie te betalen, terwijl dat in slechts acht procent van de gevallen een gevolg was van autoschade.

Autoverzekeringen vergelijken loont

De voorwaarden van je autoverzekering vergelijken met die van andere aanbieders kan je veel geld besparen. Op de website Ikvergelijk.nu kun je heel eenvoudig de premie van een autoverzekering berekenen en ook nog eens online de goedkoopste autoverzekering afsluiten. Een tip: vergelijk regelmatig de premies en bekijk daarbij ook of jouw situatie niet veranderd is. Een verhuizing bijvoorbeeld kan een flinke premiewijziging betekenen.

Bron: Telegraaf.nl