De Autoriteit Consument & Markt heeft onlangs bekend gemaakt dat het dataverbruik in Nederland sneller stijgt dan verwacht. Wij gebruiken nu meer dan 3Gb data per maand. Het aantal belminuten is in de eerste maanden van 2019 juist gedaald.

Cijfers Marktmonitor Telecommunicatie

Met de Marktmonitor Telecommunicatie houdt de Autoriteit Consument & Markt de ontwikkelingen binnen de telecommunicatie in de gaten. Zij maakte onlangs bekend dat het dataverbruik dat al jaren stijgt, nu nog sneller stijgt dan verwacht. Gemiddeld wordt er 3GB data per maand gebruikt. Dit betekent een stijging van 18% in het eerste halfjaar van 2019. Deze snelle stijging is het gevolg van het groeiende internetgebruik met de smartphone.

Minder belminuten, meer sms’jes

Bellen wordt steeds minder populair, dit blijkt uit het nog altijd dalende gemiddelde aantal belminuten per maand. Het versturen van een sms wordt echter steeds populairder. Terwijl veel mensen gebruikmaken van andere berichtenservices zoals WhatsApp, kiezen toch veel mensen voor het versturen van een sms. De verklaring hiervoor is wellicht te vinden in het aanbod van onbeperkt sms’en bij verschillende Sim Only providers. Dit maakt een sms goedkoper dan het versturen van een bericht via mobiel internet.

Gebruik vaste telefoonlijn daalt, combi-abonnementen populair

Voor vaste telefonie zet de dalende trend ook in 2019 door. Steeds minder mensen kiezen voor een vaste telefoonlijn. Combi-abonnementen voor internet, televisie en mobiele telefonie worden daarentegen steeds populairder. Providers weten met lucratieve aanbiedingen waarbij deze diensten gecombineerd worden veel klanten aan zich te binden. Steeds meer mensen kiezen voor een Sim Only telefoonabonnement in combinatie met internet en/of digitale televisie.

Grotere databundels bij Sim Only providers

T-Mobile, KPN en Vodafone beschikken over een eigen mobiele telefoonnetwerk, de overige providers bieden kun diensten aan via het netwerk van één van deze drie. Op het gebied van dataverbruik is T-Mobile de absolute koploper. Dit is te danken aan de Unlimited abonnementen waarmee klanten onbeperkt kunnen internetten. Nu KPN ook abonnementen met onbeperkte databundels aanbiedt, zal hun marktaandeel zeker groeien. Naar verwachting zal het stijgende dataverbruik zich vertalen naar grotere databundels bij telecomproviders.