We bellen meer, en steeds vaker mobiel. Meer dan een miljoen mensen hebben ondertussen een glasvezelaansluiting voor internet en ook wordt de smartphone steeds vaker gebruikt om te internetten. Kortom, ons dataverbruik blijft stijgen, met name het mobiele. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt in de onlangs gepresenteerde Telecommonitor over het derde kwartaal van 2016.

Steeds meer dataverbruik

We gebruiken steeds meer onze smartphone om muziek en video te streamen, te winkelen, te bankieren en om sociale media bij te houden. In de eerste drie maanden van 2016 was het dataverbruik met 129 miljard MB al hoger dan het verbruik over heel 2015 (114 MB). Van die 129 MB werd 50,6 MB verbruikt in het derde kwartaal, een stijging van 16% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Opvallend is ook het aantal mobiele abonnementen met databundel. Inmiddels is tweederde van het aantal abonnementen een 3-in-1 abonnement. Mensen die alleen willen bellen en sms-en doen dat vaak prepaid met een goedkope mobiel. In totaal waren er aan het einde van het derde kwartaal van 2016 13,6 miljoen mobiele abonnementen. Het aanbod groeit nog steeds, zodat consumenten verstandig zijn als ze regelmatig hun mobiel abonnement vergelijken met abonnementen die op dat moment worden aangeboden.

Meer belminuten, maar minder met de vaste telefoon

In het derde kwartaal van 2016 steeg het aantal belminuten van 10,4 miljard naar 10,7 miljard minuten ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dat kwam uitsluitend doordat we meer mobiel zijn gaan bellen. Het aantal belminuten met een vaste telefoon daalde in het derde kwartaal van 2016 met 13% vergeleken met een kwartaal eerder. Mogelijk komt dat doordat aanbieders van mobiele abonnementen steeds vaker onbeperkt bellen in hun bundels opnemen. Klanten kunnen dan zonder extra kosten onbeperkt bellen met hun mobiele telefoon.

Meer dan een miljoen glasvezelaansluitingen

Het aantal aansluitingen op glasvezelnetten voor internet, televisie en bellen oversteeg in het derde kwartaal van 2016 voor het eerst het miljoen. Met glasvezel kunnen veel hogere internetsnelheden bereikt worden dan met koper- of kabelaansluitingen. Overigens bieden aanbieders hun klanten vaak de keuze tussen de maximale snelheid, die kan oplopen tot 1000 Mbit per seconde, en goedkopere, lagere snelheden. Veel consumenten zijn tevreden met snelheden van 30 tot 100 Mbit per seconde, ook al is een hogere snelheid beschikbaar.

Bron: ACM.nl