Dankzij het alerte optreden van het KNMI wordt het afsluiten van een goedkope autoverzekering dit jaar allicht iets makkelijker. Verzekeraars geven aan dat een waarschuwing voor extreem weer wel degelijk veel schade kan voorkomen.

De neiging van Nederlanders om over het weer te praten is onder onszelf wereldberoemd. We praten over het weer als er eigenlijk niet zoveel over dat weer te vertellen valt. Des te meer praten we erover wanneer er wél het nodige valt op te merken. Zoals bijvoorbeeld afgelopen week, toen ijzel in het Noorden van het land het nieuws beheerste. Het KNMI, dat in het verleden wel eens verweten werd te makkelijk een weeralarm af te geven, had gewaarschuwd voor het extreme weer en in het Noorden code rood afgekondigd. Een status die later weer werd afgezwakt. Deze keer deed de melding precies waarvoor hij bedoeld is; het voorkomen van ongelukken en schade. Dat laatste blijkt uit cijfers van verzekeraars.

Besparen op autoverzekering dankzij het KNMI

Volgens verzekeraar Univé lag het aantal schademeldingen op dinsdag 5 januari – toen Noord-Nederland te kampen had met extreme ijzel – lager dan dat op een gewone werkdag. Veel mensen gingen niet de weg op en bleven thuis. Deels lag dat aan de waarschuwing van het KNMI. Omdat de premie van een autoverzekering uiteindelijk wordt bepaald door het bedrag dat een verzekeraar moet uitkeren, bestaat er een kans dat we daar allemaal beter van worden. Of in ieder geval niet slechter. Want nu er vaker sprake is van extreem weer kunnen met name storm, hagel en gladheid de kosten van een autoverzekering in de toekomst flink opdrijven.

Minder premie betalen

Dat verzekeraars minder schade hoeven te dekken ga je natuurlijk niet direct merken aan je premie. Die blijft precies zoals je die hebt afgesloten. Wel neemt de kans toe dat je een goedkopere autoverzekering vindt, wanneer je een nieuwe wilt afsluiten. Autoverzekeringen vergelijken bespaart je dan al gauw enkele, tot wel tientallen euro’s per maand. Al raden we je zeker aan om ook de weersvoorspellingen altijd goed in de gaten te houden. De meest eenvoudige manier om geldt te besparen is tenslotte nog altijd het voorkomen van schade.

Bron: BNR.nl