Sinds kort is de website Pratenoververlies.nl online. Het is een initiatief van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Via de site kunnen mensen die het verlies van een dierbare moeten verwerken daarover anoniem en vertrouwelijk chatten met een vrijwilliger.

Een luisterend oor

Praten over het verlies van een dierbare kan helpen in het rouwproces, maar toch hebben sommigen daar moeite mee. Ze willen hun vrienden of familie niet tot last zijn of hebben simpelweg niemand met wie ze hun gevoelens durven te delen. De vrijwilligers van Pratenoververlies.nl bieden dan het luisterend oor waaraan zij behoefte hebben.

Goed opgeleid en vaak ervaringsdeskundig

De vrijwilligers die de chat van Pratenoververlies.nl bemannen krijgen een gedegen opleiding van Humanitas en Yarden. Ze leren daarbij hoe ze op alle mogelijke situaties moeten reageren en kunnen adequaat reageren op alles wat met verlies en rouw te maken heeft. Het zijn mensen die graag contact met anderen maken en vaak zijn het zelf ook ervaringsdeskundigen. De chat is volledig anoniem, zowel de cliënt als de vrijwilliger hoeven hun (echte) naam niet op te geven.

Vertrouwelijk

Chatten via Pratenoververlies.nl is ook geheel vertrouwelijk. De vrijwilligers en overige medewerkers van de website hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen bij een vermoeden van strafbare feiten of van mogelijk gevaar voor de chatter, bijvoorbeeld zelfmoordneigingen, kan een andere instantie ingeschakeld worden. Alle chatgesprekken worden weliswaar opgenomen, maar alleen om ze in dergelijke gevallen te delen en voor opleidingsdoeleinden. Na een bepaalde tijd worden de gesprekken automatisch gewist.

Bijzondere verhalen

Op de website staan zijn ook de persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen, vaak ook vrijwilligers, te lezen. Zo’n verhaal kan herkenningspunten opleveren voor mensen die zelf een verlies moeten verwerken. Ook dit kan een positieve invloed hebben op het verloop van het rouwproces en de drempel om een chat te beginnen verlagen. Wie daar toch nog niet aan toe is, kan ook zijn eigen verhaal opschrijven en delen via Pratenoververlies.nl. Het delen van verlies op deze manier kan eveneens voor opluchting zorgen.

Uitvaartverzekering vergelijken

De service die Yarden samen met Humanitas biedt is een voorbeeld van de extra’s die veel uitvaartverzekeraars bieden. Gaat u een verzekering afsluiten, dan is het zeker aan te bevelen om ook deze aspecten met te nemen bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Bron: Yarden.nl