Het klinkt best logisch: Hoe meer je rijdt, hoe groter de kans op brokken, dus hoe hoger de premie van je autoverzekering. De Consumentenbond onderzocht de verschillen en kwam tot een schrikbarende conclusie: Wist je dat het premie verschil kan oplopen tot wel 600 procent?

Twee derde autoverzekeraars rekent met kilometers

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat twee derde van de Nederlandse verzekeraars de hoogte van de premie deels laat afhangen van het jaarlijks gereden aantal kilometers. Het verschil in premie tussen iemand die duizend en iemand die vijftigduizend kilometer rijdt was in dat onderzoek het grootst in de WA autoverzekering van aanbieder PolisVoorMij. Voor vijftigduizend kilometer betaal je daar maar liefst 600 procent meer dan iemand die maar duizend kilometer per jaar maakt!

Hoe beïnvloeden je kilometers de premie?

Veel verzekeraars werken met kilometergrenzen. Passeer je een bepaald niveau? Dan gaat je premie omhoog. Hoewel de exacte hoogte van deze grenzen verschilt, bleek uit het onderzoek dat de meerderheid van de verzekeraars de volgende grenzen aanhoudt:

  • 7.000 kilometer per jaar
  • 12.000 kilometer per jaar
  • 15.000 kilometer per jaar
  • 20.000 kilometer per jaar
  • 25.000 kilometer per jaar

Hoewel sommige verzekeraars aan het einde van het jaar je daadwerkelijk gereden kilometers controleren, zijn er verzekeraars waarbij je premie gebaseerd is op het aantal kilometers dat je bij je aanvraag hebt doorgegeven. Je merkt dit bijvoorbeeld al snel wanneer je wat verschillende kilometerwaardes ingeeft tijdens het autoverzekering vergelijken.

Hoewel een lager aantal kilometers doorgeven misschien klinkt als een handige manier om te besparen op je autoverzekering, bestaat het risico dat je verzekering ongeldig wordt verklaard als je bewust foutieve informatie ingeeft. Ook kan het je bij sommige verzekeraars op flinke boetes komen te staan. Als je je jaarlijks gereden kilometers echter al rond een kilometergrens schat kan het een besparing opleveren wanneer je net onder de grens gaat zitten en bijvoorbeeld 14.998 kilometer schat in plaats van 15.000.

De uitzonderingen op de regel

Gek genoeg bestaan er ook verzekeringen waar een hoger aantal jaarlijkse kilometers er juist voor zorgt dat je kunt besparen op je autoverzekering. Bij verzekeraars Route Mobiel en Zelf betaal je 20 procent minder premie als je meer dan 7.000 kilometer per jaar rijdt. De interne analyses van de verzekeraars wijzen in dat geval uit dat de schadekans voor hun verzekeringsnemers juist afneemt naar mate er meer kilometers gereden worden.

Ook zijn er autoverzekeraars die de gereden kilometers in zijn geheel links laten liggen. Onder andere ANWB, Centraal Beheer, Reaal en Delta Lloyd kijken enkel naar factoren als het type van de auto en de gebruikte brandstof.

Een goedkope autoverzekering, ongeacht je kilometers

Moet je nu meer of minder rijden om een goedkope autoverzekering te hebben? In de praktijk verschilt dat dus van verzekeraar tot verzekeraar. Je beste optie blijft voorlopig dus om websites als Ikvergelijk.nu te gebruiken om de opties goed af te wegen. Door je kilometers nauwkeurig in te geven bij vergelijken zie je al snel welke verzekering en verzekeraar als goedkoopste optie uit de bus komen.

Bron: Nu.nl