Wat is het verschil tussen de WA, WA+ beperkt casco en Allrisk autoverzekering?

Als je een autoverzekering gaat afsluiten heb je de keuze uit drie basisvormen: een WA-verzekering, een WA+ verzekering met beperkt casco en een WA+ verzekering met volledig casco, die ook wel allriskverzekering wordt genoemd. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt met je auto. Bij een beperkt cascoverzekering is daarnaast ook de schade die buiten jouw schuld aan je eigen auto ontstaat verzekerd en bij een allrisk is ook de schade die je zelf veroorzaakt verzekerd.

Van WA tot allrisk: steeds meer dekking

Het verschil tussen de drie basisvormen van autoverzekeringen zit hem voornamelijk in de dekking. Je bent als automobilist verplicht om minimaal verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Daarom zit de WA-dekking in alle drie de basisvormen. Met die WA-dekking ben je verzekerd voor de schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen en aan andermans spullen. Wil je ook schade aan je eigen auto verzekeren, dan kom je terecht bij de cascoverzekeringen. Een WA+ Beperkt Cascoverzekering vergoed globaal de schade die je niet zelf veroorzaakt aan je auto en een WA+ Volledig Cascoverzekering, de allriskverzekering in de volksmond, vergoed daarnaast ook de schade die je zelf veroorzaakt. Hieronder laten we zien wat er per verzekeringsvorm precies verzekerd is.

De dekking van de WA-autoverzekering

De WA-verzekering dekt alle schade die je met je auto veroorzaakt of waarvoor je aansprakelijk bent. De verzekering geldt ook als iemand anders je auto bestuurt, als hij daartoe gerechtigd is. Wel geldt er voor de vergoedingen een limiet. Wettelijk moet die limiet bij letselschade minimaal 1 miljoen euro per persoon zijn bij letselschade en 5 miljoen per ongeval. Voor materiële schade geldt een minimum van 1 miljoen. De meeste verzekeraars bieden echter hogere vergoedingen. De WA-verzekering keert niet uit wanneer jij of de bestuurder niet gerechtigd waren de auto te besturen. Dat is onder andere het geval bij het rijden onder invloed van alcohol of drugs.

De dekking van de WA+ Beperkt Cascoverzekering

Een WA+ Beperkt Cascoverzekering dekt behalve wettelijke aansprakelijkheid ook schade aan je eigen auto, als die is ontstaan door in de polis omschreven invloeden van buitenaf. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Schade door brand, ontploffing, zelfontbranding, blikseminslag of rellen.
  • Schade door storm, hagel, overstroming of aardverschuivingen.
  • Schade aan de auto door (pogingen tot) inbraak, diefstal of joyriding.
  • Schade door botsingen met loslopende dieren, vogels of overstekend wild.

Schade door vandalisme wordt meestal niet door deze verzekering gedekt.

De dekking van de WA+ Volledig Cascoverzekering (Allrisk autoverzekering)

De Allrisk autoverzekering dekt alle schade die ook wordt gedekt door de WA+ Beperkt Cascoverzekering. Daarnaast wordt ook de volgende schade vergoed:

  • Schade aan je auto door een aanrijding die je zelf hebt veroorzaakt.
  • Schade door slippen, van de weg afraken of te water raken van je auto.
  • Schade aan je auto door vandalisme.
  • Schade aan je auto ten gevolge van een technisch mankement van je auto. Het mankement zelf is niet verzekerd.
  • Alle overige schade van buitenaf.

De Allrisk autoverzekering keert niet uit wanneer de schade opzettelijk is veroorzaakt of als hij is ontstaan door deelname aan een snelheidswedstrijd. Ook waardevermindering van je auto door normale slijtage is niet verzekerd.

Verschillen in premie

Behalve de dekking van deze verzekeringen verschillen logischerwijs ook de premies. Voor de WA-autoverzekering, die de minste schade dekt, betaal je de laagste premie. De premie voor de WA+ Beperkt Cascoverzekering is wat hoger en de premie voor de Allrisk autoverzekering is het hoogst. De verschillen in euro’s worden kleiner naarmate je langer schadevrij rijdt, omdat je dan een hoger kortingspercentage op je premie krijgt.

Autoverzekering vergelijken

Niet alle verzekeraars bieden exact dezelfde dekking en dezelfde vergoeding bij schade. Daarom is het goed om, voordat je een autoverzekering gaat afsluiten, ze goed met elkaar te vergelijken. Ook moet je aan de hand van het gebruik van je auto en de leeftijd ervan afwegen wat de beste verzekeringsvorm voor je auto is. Voor een nieuwe auto is dat waarschijnlijk de Allrisk autoverzekering, een heel oude auto wil je misschien alleen WA verzekeren. Via de vergelijker op Ikvergelijkonline.nl vind je eenvoudig de autoverzekering met de laagste premie, die het beste bij je past.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen